Seal tagapingis võib aga vabalt olla meie pere oma kolme lapsega. Meie kogemus on näidanud, et tegelikult on väikeste lastega võimalik väga edukalt reisida ja puhata nii, et tagasijõudnuna ise sanatooriumi sõitma ei pea. Esmapilgul võib see tunduda paljudele lastevanematele üsna utoopilisena, kuid julgen öelda, et piisava eelplaneerimise ning asjaolude arvestamisega võib põnnidega reisida tegelikult üsnagi mõnusalt. Mis aga võiksid olla need asjad, millele tähelepanu pöörata, kui peres on väikesed lapsed ning sooviks, et planeeritud perereis oleks ühtviisi meeldiv nii lapsevanematele kui lastele?

Alusta varakult

Tihti arvatakse, et laps on veel liiga väike, et teda kusagile kaasa võtta– ta ju nagunii ei mäleta hiljem reisist midagi või kogeb hoopis liigset stressi. Vastupidi, ära pelga reisida juba päris väikese lapsega. Mida varem julged last erinevatesse kohtadesse kaasa võtta, seda kergemini suudab ta tulevikus uute olukordadega kohaneda. Kohanemine on lastega reisimise seisukohast ilmselt aga üks võtmekohti. Sa ju ei taha, et sinu laps veel kaheksandas klassis ei julge ilma emata klassiekskursioonile minna? Meie oleme enda lapsi igale poole kaasa võtnud juba päris imikust peale. Seoses minu spordiharrastusega ööbinud perega kõikvõimalikes majutuskohtades nii Eestis kui Soomes, reisinud Austria Alpides alles turvahällis oleva neljakuuse põnniga. Täna ei teki meil seetõttu suurt probleemi, kui tõsta lapsed auto peale ja sõita ühe jutiga näiteks Varssavisse, ning keegi ka ei kurda pikemal reisil olles, et tahaks juba koju või et padi torgib ja tekk on kare.

Toolis magav tegelane on Oskar, sellel Austria reisil oli ta alles 4-kuune ja suurema osa ajast loomulikult magas. Pilt on tehtud väkesel mägimatkal, ega käruga väga kõrgele kaljudesse ju ronida ei saa

Planeeri reisiseltskonda

Reisil kipub lastel siiski vahetevahel üsnagi igav olema ja lastevanematele huvitavad tegevused nagu muuseumide külastamine või arhitektuuri vaatlemine ei pruugi põngerjates erilisi emotsioone esile kutsuda. Kui võimalik, planeerige perereis koos mõne tuttava perekonnaga, kus kasvamas samas eas lapsed. Sellega kindlustate kohe lastele hulga huvitavat ajaviidet ja endale rohkem vaba aega, sest miskipärast suudavad erinevate perekondade lapsed väga hästi omavahel huvitavaid tegevusi välja mõelda, mis enamasti peresiseselt nii hästi ei õnnestu. Samuti on heade sõprade-tuttavatega koos reisimine lastevanematele oluliselt lõbusam ja meeldejäävam.

Sõprade perega, kellel ka kolm täpselt sama vana last, oleme reisinud nüüd koos Gran Canariale ning Malta ja Gozo saarele Vahemeres ning veidi ka Rootsis ringi vaadanud. Miskipärast suudavad erinevate perekondade lapsed väga hästi omavahel huvitavaid tege

Kas paketireis või ise planeerimine?

Reisimine on tänapäeval tehtud väga mugavaks – kui ise ei oska, viitsi või ei taha, siis lihtsalt vali välja sobiv sihtkoht, kergenda kukrut ja rohkem eriti juurde mõtlema ei peagi.

Kui oled hea reisikorraldaja otsa sattunud, siis korraldatakse sinu eest kõik reisi algusest lõpuni ära ning sinu kui reisija hooleks jääb vaid pakutu nautimine. Samas ei pruugi paketireis olla perega reisimiseks kõige parem variant ning suurema pere korral kindlasti ka majanduslikult kõige vastuvõetavam. Jah, kui eesmärk on näiteks käia Egiptuses päikest võtmas, siis on paketireis ilmselt mõistlik. Kui aga soovitakse pere päikesepuhkus ühildada võõra kultuuriga tutvumisega ning vaadata veidi võõral maal ringi, on väga mõistlik reis algusest lõpuni ise planeerida. Interneti abiga on reisi kokkupanek täna palju lihtsam kui arvatakse. Alates lennupiletite ning majutuskoha otsimisest ja lõpetades rendiauto broneerimisega – kõik on tegelikult paari hiirekliki kaugusel. Ja reisima ei pea ju kindlasti teisele poole maakera, ka lähimates naabermaades on väga palju huvitavat avastamist ning talvekuudel on enamasti ka Vahemere ääres meiesugustele põhjamaalastele tavaline Eesti suvi.

Mida kohapeal teha või vaadata saab?

Kui planeerid perereisi kaugemasse sihtkohta kui Läti või Soome, on mõistlik ja loomulikult ka soodsam lennupiletid ning ööbimiskoht välja valida võimalikult varakult. Sihtkoha valik sõltub kindlasti rahalistest võimalustest, kuid lastega reisimisel on samaväärselt oluline see, mida kohapeal teha või vaadata saab. Võib arvata, et ainult nädal aega mererannas vedeleda ei pruugi lastele olla kõige sobivam.

Meie oma reisidel oleme tavaliselt erinevad võimalikud tegevused eelnevalt juba kodus internetist välja valinud ning need siis kohapeal sobivalt päevakavasse paigutanud või vahest ka välja jätnud, kui näiteks ilm ei ole soodne või tuju sobilik.

See, millised tegevused lastele meeldivad, võib ilmselt olla pereti erinev, kuid meie kogemusel on head märksõnad alati vesi (bassein), loomad ja loodus ning uskuge või mitte – üks huvitavamaid atraktsioone, mis lapsi kindlapeale tegevuses hoiab, on alati kõikvõimalikud mänguväljakud ja teemapargid. Kindlasti tasub tegevuste planeerimisel pilk peale heita ka erinevatele muuseumidele ja vaatamisväärsustele, kuid arvestama peab, et lastega muuseumikülastus on midagi teistsugust, kuna lastele meeldib eksponaate tihti vahetult kogeda, ehk siis millegi otsa ronida või pakutut käsikaudu lähemalt tundma õppida.

Omaette elamine annab sõltumatuse

Perega reisides oleme püüdnud hoiduda hotellidest ning eelistanud kodu- või apartement tüüpi majutust, suurema seltskonnaga reisides oleme rentinud sobiliku villa. Omaette elamine annab perereisile vajaliku sõltumatuse – saad ise süüa teha, millal ja mida tahad, saad oma päevakava planeerida täpselt nii, nagu parasjagu heaks arvad. Lastega reisides on selline sõltumatus lausa hädavajalik ning üldjuhul sobib paremini ka pere rahakotile.

Sobivaid majutuse pakkumisi leiab internetist otsides sadu ning üldiselt kehtib reegel, et majutuse maksumusest tuleb maksta ette maksuumbes 10-20 protsenti ja ülejäänud summa on võimalik tasuda alles kohapeal. Kuigi on palju hotelle, mis nimetavad ennast pere- ja lastesõbralikeks, on nende miinuseks enamasti siiski piisava privaatsuse puudumine ning suurema laste seltskonnaga võib see probleemseks osutuda. Ööbimiskoha valikul on nutikas eelnevalt lugeda erinevaid külastajate arvustusi, kuna internetis kuvatav ei pruugi alati päris adekvaatselt kohapealset olukorda kajastada. Üks väga hea arvustuste lehekülg, mida ise olen kasutanud reise planeerides ja julgen soovitada, on www.tripadvisor.com.Sellelt lehelt leiab muuhulgas ka väga palju häid soovitusi erinevatele tegevustele ja vaatamisväärsustele kõikvõimalikes maailma paikades.

Rendiauto saab netist odavamalt

Parimaks viisiks iseplaneeritud reisil lastega ringi liikuda on enamasti rendiauto. Autot valides on mõistlik arvestada, et näiteks viieliikmelise perega reisides peab lennujaamas kogu seltskond koos kohvritega auto peale ära mahutama ning kui tegemist on väikeste lastega, siis oleks rendifirma poolt pakutud ka sobilik turvavarustus. Rendiauto tasub alati broneerida internetist, kogemus näitab, et võrreldes Eesti büroodest broneerimisega on hinnavahe mitmekordne.

Parim „lapsehoidja“ on nutitahvel või sülearvuti

Pikad lennureisid on perereisidel kõige kurnavam osa, eriti kui vahepeale jäävad ka pikemad vahemaandumised. Kuigi paljudele lastevanematele ilmselt siinkohal minu soovitus ei meeldiks, siis lennureiside parim „lapsehoidja“ on nutitahvel või sülearvuti. Uskumatu, kuid lapsed võivad lennukis rahus tundide viisi tahvlimängu mängida või siis sülearvutist multikat vaadata, ilma et tekiks „millal me kohale jõuame“ küsimusi. Lennukisse tasub lennujaamast lastele kindlasti kaasa osta näksimist ja jooki, sest ka lennuteenindajatel on pardal pakkuda kõikvõimalikke maiustusi, mida vastasel korral valjuhäälselt nõudma hakatakse.

Perega reisides ära unusta kindlasti reisikindlustust, sest kunagi ei tea, mis ette võib tulla. Samuti tasub kaasa võtta väike apteek esmavajalike abivahenditega, lastel ikka ja peaaegu alati juhtub midagi. Kuid kokkuvõttes– võtke ise rahulikult. Lastega reisimine võib olla täiesti nauditav, kui reisiplaan varem põhjalikumalt läbi mõelda ning reisi sisu ja mõtet mitte ala- ega üleplaneerida.

Uskumatu, kuid lapsed võivad lennukis rahus tundide viisi tahvlimängu mängida või siis sülearvutist multikat vaadata, ilma, et tekiks „millal me kohale jõuame“ laadseid küsimusi.