Põlled ette ja kohe tööle – kõik said käteosavust proovida leivapätsi vormimisel ja silumisel. Anželikal on varasem kogemus ja tema vormis jõulupõrsa. Siis läksid pätsid ahju ja meie suundusime peremehega talumuuseumisse, kus meid ootas võitegu ja tutvumine ajalooliste talu tööriistadega. Peremees oli päris uhke mõnegi asja üle, mida meie Aravete külamuuseumis ei ole.

Sõime omavalmistatud sooja leiba ja võid külma piimaga, paganama hea oli. Kes tahtis, sai kaasa oma juuretisepoja, et kodus esimese advendi aegu leivategu teha. Koduteel jagasid nippe need, kes varem juba leiba küpsetanud, aga leivapäevale tulid uusi kogemusi omandama. Panin minagi üht-teist kõrva taha – millist liha valida, millal lisada küüslauk, köömned, rosinad. Kindlasti leotada lisandid enne. Juuretisepoega võib hoida sügavkülmas, kuid mitte õhukindlas nõus. Minu pühapäeval küpsetatud leib tuli väga maitsev, loodan, et see ei olnud algaja õnn.

Leivapäev sai teoks kohaliku omaalgatuse programmi ja Ambla Vallavalitsuse rahastatud koostööprojekti „Pärandkultuuri abiga leiame loovuse“ toel, mida viivad ellu MTÜ Kangrumäe Külakultuuri Edendamise Selts ja Aravete Külamuuseum.

Projektis on ette nähtud 7 tegevuspäeva: leivapäev, kuivviltimise päev, märgviltimise päev, vööde punumise päev, akvarellipäev, maalipäev ja savipäev. Huvi tegevuspäevade vastu on väga suur – nii on 11. detsembril toimuvale kuivviltimise päevale juba tänaseks registreeritud paarkümmend tahtjat. Kellel on huvi, võtke ühendust ja leiame ka teile võimaluse osaleda. Päkapikud tahavad ju tegemist. Kaunist jõuluaega kõigile seltsilistele!