Eesti Panga viimane majandusprognoos ütleb, et järgmisel aastal aeglustub majanduskasv järsult. Vald on riigi abiga läbi teinud tervendamisprotsessi, kuid see ei tähenda, et edaspidi lihtsamalt läheks. Eks oleme tavakodanikena poes käies märganud, kui palju on aastaga kallinenud tavaline toidukorv.

Tublid ja ettevõtlikud

Peetrit on ikka peetud Järvamaa ja kogu Eesti viljaaidaks. Tänavu avati Ämbra külas AS Peetri Põld ja Piima robotlüpsilaut, mis Eesti moodsaimaks laudaks tituleeriti. Ainult kahju, et robotlüpsilaut tähendas ka töökohtade kadu.

Aita Mets ja Jaan Raudkivi-Laiman valmistavad Esna külas Eesti esimeses kitsejuustufarmis kitsejuustu, mida saab proovida ja kaasa osta näiteks Põhjaka mõisast.

Osaleme Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse programmis Invest in Estonia (investeeri Eestisse), et leida tühjalt seisvatesse tootmishoonetesse investeerijaid.

Hea meel, et kilplased on oma koja valmis saanud. Kuna uues hoones on võimalus pakkuda ka toitlustust, on see Kilplala külastatavust kindlasti tõstnud. MTÜ Karessen on saanud rahastuse Esna vana vallamaja katuse vahetamiseks.

Palju on oma käte ja oskustega ära tehtud siseruumides. On lootust, et see piirkonna ajalooline ehituspärl oma Okasroosikese unest varsti ärkab.

Esna vanast vallamajast mitte kaugel - Esna jõe kallastel on palju ära tehtud jõe ökoloogilise seisundi parandamiseks. Muinsuskaitseameti toel oleme saanud natukene korrastada Ataste seminarihoonet.

Kui kõik toimib, hakatakse järgmisel aastal rekonstrueerima Peetri aleviku ühisveevärgi- ja -kanalisatsioonisüsteeme ning ehitatakse uus biopuhasti. Projekt viiakse ellu AS Paide Vesi eestvedamisel ning Kareda, Koigi, Imavere, Roosna-Alliku, Ambla ning Paide valla ühistööna.

Oleme Järvamaa Haigla aktsionärid ning järgmisest aastast hakkame rahaliselt osalema haigla uue õenduskorpuse ehitamisel. Palju on räägitud Koeru päästekomando võimalikust sulgemisest järgmisel kevadel. Tahan tänada ettevõtjaid, kes kirjutasid alla Järva-Jaani, Koeru ja Kareda valdade ettevõtjate ühispöördumisele, mis läkitati siseministrile. Koeru komando tulevik selgub uue aasta hakul.

Peetri abikomando on sel aastal osalenud kolmel vallas toimunud päästesündmusel ning ühel õppusel Mäos. Helkurid ja suitsuandurid on odavad elupäästjad, kasutagem neid!

Energilised eestvedajad

Tänavu sai suure tunnustuse osaliseks Tõnu Taal - tema entusiastlikku tööd Esna vana vallamaja taastamisel ning küla- ja vallarahva koolitajana on märgatud ka maakonna tasandil ning Tõnu on Järvamaa Aasta Vabatahtlik.

Järva-Peetri ja Anna koguduste segakoor Petra käis sel suvel kontsertreisil Soomes Liminka ja Pudasjärvi kogudustes. Segakoori dirigent Siret Heinaste sai Aasta Kirikumuusiku tiitli. Suvest on Jaanus Tammiste Järva- Peetri kiriku diakon.

Peetri rahvamaja naisrahvatantsurühm, kes koos tantsinud pea 15 aastat, osales esimesel naiste tantsupeol ning tantsis oma kilomeetri TeateTantsul, mis tegi tiiru Eestile peale.

Kuigi noorte laulu- ja tantsupeol ei osalenud ühtegi meie valla kollektiivi, andsid peole oma ilusa panuse Esna küla naised, kes tegid istumisaluseid.

Korv- ja võrkpallimängijad on võtnud mõõtu Ida-Järvamaa Mudaliigas, suur tänu liiga eestvedajale Kalev Tederile.

Tänavu valiti Aasta Tegijaks Hedi Jürgen, Aasta Uustulnukaks Taavi Tikerpalu, Aasta Naiseks Anneli Piirsalu ning Õigeks Meheks Rainer Palmsaar. Loodan, et tänavune talv tuleb lumevaene ning Raineril ja tema meeskonnal OÜ-st Impeerium on vähe tööd.

Sügisest on Peetri Põhikoolil uus direktor - Janno Nau. Järgmisest sügisest ühendatakse Peetri Lasteaed ning kool üheks ühtseks õppeasutuseks - Järva-Peetri Lasteaiaks-Kooliks. Kooli-ja lasteaiaperedel on olnud palju vahvaid tegemisi.

Meie kodutütred koos oma eestvedaja Kaidi-Ly Välbiga on olnud tublid ja aktiivsed.

Samuti on meie vallas uusi liikmeid juurde saanud Kaitseliit. Iga aastaga aina rohkem populaarsust koguv Jalgsemalt Peetrisse kulgev Pitka matk tuleb ka järgmisel aastal.

Jõuludeks tehke oma lähedastele ja armsatele inimestele kallis kingitus, mis ei maksa midagi - olge koos nendega.

Uueks aastaks lennukaid ideid ja nende teostumist, tervist ja õnnelikke hetki igasse päeva!


Korrastustööd Esna jõe ökoloogilise seisundi parandamiseks