Vallaametnike sõnul pole end firma juhatuse liikmena registreerinud Rootsi soost Carl Johan Stefan Ridderstedt üles näidanud ei head tahet ega initsiatiivi, et parandada laguneva mälestise seisundit.

„Ilusa hoone on lasknud käest ära. Mitte sendi eest ta sinna investeerinud ei ole. Katus on lagunenud, ümbrus korrast ära. Ma olen  väga pahane," ütles Lihula vallavolikogu esimees Tiina Lobja.

Lobja sõnul pole omanik ilmutanud ka mitte mingisugust valmisolekut suhelda kohaliku omavalitsusega. „Väga raske on teda tabada," ütles ta. Telefoninumbrit mees vallamajja pole jätnud, meilidele ei vasta.

Vastuseta jäi Lobja sõnul ka veebruaris teele saadetud märgukiri, kus vald juhtis Ridderstedti tähelepanu tõigale, et mõis laguneb.

Lihula vallavanem Riho Erismaa on omanikku küll näinud ja temaga ka juttu ajanud, kuid kontaktandmeid pole temalgi. Ridderstedti plaan hakata Matsalus tegelema marjakasvatusega on jäänud suusõnaliseks ja seni pole vallavanema sõnul ühtegi märki, et see ka teoks saaks, kuigi marja-, puuvilja- ja ja pähklikasvatust ettevõtte tegevusalana näitab ka äriregister.

„Kui me tahame, et olukord muutuks, tuleb leida teine peremees, kes oleks huvitatud hoonete kordategemisest. Praegusesse mul usku ei ole," ütles Tiina Lobja.

Sundvõõrandamisest on vallamajas Lobja sõnul küll juttu olnud, kuid olukord on nii hull, et esialgu ei saa sedagi teha, sest maade erastamine venib.

Vallavalitsuse keskkonna- ja maaspetsialisti Martin Tee sõnul taotleb Ridderstedt mõisa ümbert 20 hektarit maad ja seda enam-vähem hoonete ostmisest saadik. Aastate jooksul on omanik tulevaste maade asjus kohut käinud nii naabrite kui ka vallaga.

Nüüd on Matsalus nähtud tegutsemas maamõõtjaid ja tekkinud lootus, et 18. sajandi II poolest pärit väärt vallasvarast saab lõpuks kinnisvara, mida saab ka osta, müüa või viimases hädas võõrandada.

Loe pikemalt Lääne Elu veebist.