Väga heaks kogemuseks ja tavaks on meie lasteaias lastele igal sügisel liiklusnädala korraldamine. Liiklusnädala raames kohtusid lapsed 19. oktoobril noorsoopolitseinik Maarja Punakuga. Lapsed said uusi teadmisi ja oskusi liikluse toimimise, helkuri vajalikkuse, politsei töö kohta. Mudilastel oli politseinikule palju küsimusi. Põnevust tekitas politseiauto uurimine.

Rühmadesse meisterdasime politseiniku peakatted, et rühmas „liiklusjärelvalvet" teostada. Vane-mas ja keskmises rühmas kinnistusid laste liikluskäitumisalased teadmised töövihiku „Sebra ja Fredi" abil. Nooremates rühmades kuulati ja arutleti liiklusalaseltraamatukese „Jete ja Jesperi käigud" alusel. Õppetegevuste mitmekesistamiseks said õpetajad rühmas kasutada ka DVD-d „Ole nähtav", kus liikluskoer Värdi õpetab lapsi liikluses õigesti käituma.

Maanteeameti lõunaregiooni liikluskasvatuse kabinetist tõime liiklusnädalaks lasteaeda liiklusvankri, mille elementide abil oli võimalik kujundada ajutine liikluslinnak lasteaia saalis, rühmas või õues erinevate liiklussituatsioonide läbimängimiseks. Liiklusvankri abil tutvustasime lastele olulisi liiklusmärke, nende tähendust liiklejale. Lapsed õpivad õiget käitumist liikluses igapäevategevustes, jalutuskäikudel, õppekäikudel reaalses liikluses. Liiklusvanker võimaldab rakendada nii laste kui ka õpetajate loovat lähenemist erinevate liiklussituatsioonide kujundamisel. Lapsi võib innustada ise liikluslinnakut looma ja olemasolevaid liiklusmärke kasutama. Õpetajal on siin suunav ja selgitav roll.

Lastevanemate roll lapse liiklusharjumuste kujundamisel ja kinnistamisel isiklikku eeskuju andes on määrav - laps matkib oma vanemate käitumist. Kodust saab laps alateadlikult kaasa eeskujud kogu eluks, omandab käitumise alustõed, suhtumise liiklusesse ja ümbritsevasse liikluskeskkonda. Kui laps kogeb korduvalt, et koos vanematega minnakse üle tee punase fooritule ajal või ülekäigukohast mõned meetrid eemal või et lapsevanem ei kinnita endal autosõiduks turvavööd, jookseb lasteaias õpitu-kuuldu „liiva". Tunduvalt lihtsam on kujundada lapses õigeid harjumusi kui muuta valesid väljakujunenud harjumusi. Seetõttu on väga oluline teadvustada lastevanematele nende rolli lapse turvalise liikluskäitumise kujundamisel.

Igal sügisel tõstatub nii Eesti Politsei läbiviidavates kampaaniates kui ka meedias helkuri teema. Korraldasime koostöös Maanteeametiga meie koolieelikutele helkurikoolituse, mille raames said lapsed näha videolõike helkuri vajalikkusest ja vestelda oma kogemustest. Palju põnevust pakkus lastele õues pimedal ajal läbi viidud katse helkuriga ja ilma helkurita. Iga laps sai koolituse lõppedes endale ka helkuri. Õnneks on valmistaja laste riietele enamasti juba helkurribad peale õmmelnud, kuid topelt ei kärise - parem rohkem kui üldse mitte. Tänu Eesti Raudtee projektile saime meie kui raudteeäärne lasteaed 100 laste helkurvesti, mida lapsed jalutus- ja õppekäikudel väljaspool lasteaia territooriumi kannavad. Meie lasteaia töötajatele on väga oluline laste turvalisus liikluses.

Õpetajate kui laste rühma saatjate pädevuse tõstmiseks korraldasime koostöös Maanteeametiga 14. detsembril liikluse reguleerija koolituse, mille lõpus testiti õpetajate liiklusalaseid teadmisi. Iga koolituse läbinu sai ka vastava tunnistuse.

Ülenurme lasteaia õuealale on plaanis selle aasta kevadel rajada kohaliku piirkonna Lions klubi abiga statsionaarne liikluslinnak, kus on liiklusvankri kasutamise võimalused veelgi paremad ja laialdasemad. Lastel tekib seeläbi võimalus turvaliselt rattasõitu harjutada, mida praegu õuealal teha ei saa. KoostööÜlenurme Gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja Toomas Laanega on olnud meeldiv ja pikaajaline. Oleme koostööd teinud kolmel korral n.ö puuprojektis, tänu millele on meil lasteaia saalis 25 toredate lastepäraste värviliste piltidega tooli, puidust Eestimaa põranda-puzzle ja suur nukumaja. Maanteeameti algatatud Liiklusvankri projekti raames on õpetaja Toomas Laane juhendamisel valmimas Ülenurme lasteaialaste rõõmuks vanker suurte liiklusmärkide, nende aluste, „sebra", päris ehtsa valgusfoori ja suure hulga värviliste klotsidega. Oleme tänulikud Ülenurme Gümnaasiumile, et lasteaed on õpilaste meisterdatud vahendite abil saanud rikastada laste mängu-ja õpikeskkonda.