Arengukavaga koos koostati ja kinnitati Valga linna eelarvestrateegia aastateks 2013-2016, mis kinnitab Valga linna tasakaalukat eelarvepoliitikat ja võimekust kaasrahastada arengukava alusel võimalikke Euroopa Liidu programmidest taodeldavaid arendusprojekte.
Arengukava ja eelarvestrateegia koostamise kohustuse paneb ühelt poolt kohalikule omavalitsusele seadus, teiselt poolt on need dokumendid kohaliku kogukonna kokkulepe, millisena soovitakse linna tulevikus näha ja kuidas seda üheskoos saavutada. „Loodan et iga lugeja leiab arengukavast oma ootused ja kaasalöömise võimaluse Valga linna paremaks elu-, töö- ja investeerimiskohaks muutumisel.", ütles Valga linnapea Kalev Härk arengukava linnavolikogus esitledes.

Arengukava võtme-eesmärkideks on:

1. Töövõimalused ja tööjõu kättesaadavus on paranenud
Tööjõuturul valitseva lõhe vähendamiseks näeme arenguvõimalusena eelkõige linna otsustajate ja ettevõtjate koolitamist ning teadlikkuse tõstmist, et suudetaks enam kasutada Euroopa Liidu ja Eesti riigi poolt pakutavaid ettevõtlustoetusi (eelkõige ekspordi, müügi ja innovatsiooni arendamiseks). Teisest küljest on oluline koostöös ettevõtjatega alustada linna turundamist investeerimiskohana, sest potentsiaalse välisinvestori suudab eelkõige siia meelitada kohapeal juba tegutsev aktiivne ettevõtlus ja Valga linna, kui ettevõtluseks hästi sobivat paika kiitev kohalik ettevõtja.

2. Hea mainega ja konkurentsivõimeline haridus
Konkurents gümnaasiumihariduse pakkumises suureneb järgmistel aastatel veelgi. Gümnaasiumiõppe kvaliteedi tõstmine on üks Valga vältimatutest eesmärkidest. Õpilaste liikumine pärast põhihariduse omandamist Valgast välja, on tõstatanud üheks oluliseks eesmärgiks gümnaasiumihariduse kvaliteedi tagamise. Alates 1. septembrist 2012.aastast alustas Valga Gümnaasium tööd ainult gümnaasiumiklassidega ja juba käesolevast õppeaastast õpib gümnaasiumiastmes 25 õpilast rohkem kui  mullu. Arengukavas  keskendutakse gümnaasiumihariduse maine ja konkurentsivõime jätkuvale  tõstmisele,   unustamata  kvaliteetset  alus-ja põhiharidust ning toetudes tänapäevastele, atraktiivsetele  uutele väljaarendatud õppekavadele, heale õppekeskkonnale, toetavale huviharidusele ning  noorsootööle.

3. Linnaruum on moodne, korrastatud ja energiasäästlik
Arengukavas on võetud suund, et Valga linnaruum muutub järkjärgult moodsamaks, korrastatumaks ja energiasäästlikumaks. Eesmärgi täitmisel on põhitegevused suunatud avaliku ruumi kvaliteedi parandamisele. Läbi arendus- ja ehitustegevuse väärtustatakse olemasolevat linnamiljööd, kuid samas ka suunatakse rõhk säästva linnaliikluse soodustamisele. Algust tehakse kesklinnapiirkonna taaselustamisega, kus korrastatakse munitsipaalomandisse kuuluvad hooned, tänavad, pargid ja väljakud. Eraomandisse kuuluvate hoonete omanikke kaasatakse linnaruumi parendamisse läbi intensiivse teavitustöö hoonete ja kruntide renoveerimise ja korrastamise kohta. Ehitusliku linnakeskkonna tasakaalustamiseks väärtustatakse ka Valga linnale omast rohelist keskkonda. Kavas on korrastada Tambre paisjärv ja rohealade võrgustik. Kõik linnaruumis aset leidvad tegevused tehakse energiasäästlikkuse ja kõiki kaasava elukeskkonna kavandamise põhimõttel.
Valga linna arengukava ja eelarvestrateegiaga on võimalik tutvuda Valga linna veebilehel. Arengukava eesmärkide täitmise edenemist on võimalik jälgida järgmisest aastast avaneval veebilehel 2020.valga.ee