Augustis toimusid huvilistele tasuta teabepäevad „Palkmajade seisundi hindamine ja kuivkäimlate kasutamine hoonetes“ Andres Ansperi ja Peep Tobrelutsu juhendamisel ning „Looduslike värvide kasutamine ja akende säästev renoveerimine“, mille korraldas Kati Männik Viljandi Säästva Renoveerimise Keskusest.

Ehitustööd pole päriselt katkestanud loodushariduslikku tegevust. Sel aastal on loodusmajas käinud peaaegu tuhat õpilast ning täiskasvanut. Koolidele on korraldatud üle paarikümne loodusharidusliku programmi. Eelkõige on töös Viljandimaa koolidele suunatud 2. klassi õppekava programmi „Elu metsas“, mida finantseerivad Keskkonnainvesteeringute Keskuse projekti raames Viljandimaa Omavalitsuste Liit ja Riigimetsa Majandamise Keskus.

Vastu võetakse ka koolid, kes soovivad spetsiaalselt Lilli loodusmajja tulla.

Õpilased osalevad loodusmaja programmides kolme tunni jooksul loodusmajas, metsas ja pargis matemaatika, eesti keele, joonistamise, loodusõpetuse, kehalise kasvatuse ja isegi laulmise tunnis. Teisele klassile mõeldud programmi, mis on laulu järgi ka nime saanud, lõpetabki Karksi valla muusiku Jaak Tuksami laulu „Meil on elu keset metsa“ ühislaulmine. Programmi juhendab Valli Öövel, kes oskab näitlike vahendite abil kooliprogrammi huvitavaks muuta.

15. maist kuni 15. septembrini oli loodusmajas avatud reedel ja laupäeval metsamajanduskeskuse Sakala puhkeala teabepunkt, kus said huvilised informatsiooni puhkamisvõimaluste kohta riigimetsas.

Juunis viibisid loodusmajas Eesti infotehnoloogid, kes juba mitmendat suve korraldavad kokkutuleku „E-kevad“. Tänavuseks koosviibimise läbivad teemad olid säästev renoveerimine ja käimlakultuur.

Juulis elasid kaks nädalat loodusmajas Viljandi Õpilasmaleva noored, kes renoveerisid Teringi laudteed. Noortel oli tõeline malevlaseelu. Pärast väsitavat tööd suutsid nad palju huvitavaid tegevusi välja mõelda. Raske tööga Teringis said nad hästi hakkama ja nüüd on matkalistel hoopis turvalisem laudteel jalutada.

Augustis oli loodusmajas „Nukitsamehe nutilaager“, mille korraldas Karksi–Nuia Noortekeskuse juhendaja Eneli Põder lasteaia vanemale rühmale ja noorematele koolilastele. Lapsed käisid juhendajaga Lilli loodusmaja ja Teringi õpperajal, mängisid keskkonnateemalisi mänge ning meisterdasid asju looduslikest materjalidest.

Keskkonnainvesteeringute Keskus rahastas kevadel Lilli Looduskeskuse projekti „Viljandimaa keskkonnahariduslike programmide läbiviijate täiendkoolitus“, selle abil saavad täiendõpet 15 huvilist üle Viljandimaa. Projekti esimese etapi käigus läbisid nad Sagadi Metsakeskuses 4-päevalise loodushariduslike programmide koostamise koolituse. Teises etapis valmivad osalejatel uued programmid, mida saab kevadest alates ka koolidele pakkuda.

Meie vallast osaleb projektis kuus inimest. Projekt toob juurde retkejuhte ja abistab koole õuesõppe võimalusi mitmekesistada.

Detsembris soovime Viljandi- ja Valgamaa lasteaialastele ja nooremale koolieale pakkuda mõnusa talveprogrammi, mille käigus kostitatakse metsloomi, küpsetatakse piparkooke ning meisterdatakse looduslikke kuusekaunistusi. Huvilised saavad infot ja oma osalussoovist teada anda aadressil liinala@gmail.com.

Täpsema ülevaate loodusmaja tegevuste kohta saab pildigaleriist aadressil www.looduskeskus.ee