Kogetud seigad tunnistavad, et Sindit juhtivatel inimestel on nii linnavalitsuses kui allasutustes hea läbisaamine ja mõistlikult toimiv dialoog paljude IRL-li liikmetega, ka väljapool Sindit. Samaväärset lävimist pole märgata volikogusse kuuluvate IRL-i inimestega.

Kummalisel kombel puudub IRL-i nimekirjas volikokku pääsenud inimestel loomupärane läbikäimine oma erakonna liikmetega. Seda kohe algusest peale - kui varem volikogus võimu teostanud Uuenev Sindi otsustas viimastel valimistel kandideerida sama valimisliidu jätkuprogrammiga IRL-i nimel praegusesse linnavolikogusse.

Hermeetiliselt iseendasse kapseldunud seltskond, kes keeldub vähimastki koostööst kohapealsete erakonna liikmetega, ei saa märkamatuks jääda Keskerakonnalegi.

Enda imetlemisele keskendunud vähemus on omandanud küll arvestatava valijate poolehoiu, aga üksnes arvnäitajale toetumine ei pruugi veel tagada partneri tõsiseltvõetavust siinse elu edendamisel.

On selgelt sõnastatavaid põhjuseid, miks pigem hoida „valimisliitu" Sindi IRL linna juhtimisse kaasamisest võimalikult eemal. Näen Isamaa ja Respublica Liitu vaatamata puudustele (kellel neid ei oleks) siiski sellise poliitilise jõuna, kelle lipukirjaks on positiivne sõnum ja mitte pideva ängistuse tekitamine kõiges, mis asub endast väljapool. Paraku ei väljenda end Sindi IRL-iks nimetav poliitiline ühendus erakonna põhimõttelisi hoiakuid.

Facebook
'is omab Sindi IRL kodulehte, mille päises asuv suur värviline pilt kõnetab lehe vaatajat ruineerivalt. Nende piltsõnum teatab ühemõtteliselt, et Sindi linnas ei ole pahaendeliste varjundite kõrval mitte midagi head. Nad on seadnud oma eesmärgiks tutvustada siinse kodukoha mainet võimalikult halvamaigulisena, et kujundatava nägemuse taustal esitleda ennast sobival momendil parima võimalusena.

Kodulehe sissekandeid vaadates näeb mitmekordselt võimendatud Eesti lippu, mille heraldikaline värvide järjestus on vales asetuses.

Kui sooviti sellele möödalaskmisele eriliselt tähelepanu pöörata, võinuks lehe valdaja kirjutada juurde vajaliku selgituse. Küsimus on tegelikult selles, kas ikka tarvitseb pidevalt üksnes häbimärgistada või saaks toimetada ka abistavalt. Võimalik, et lipu valesti vaateaknale riputanud inimene ei teadnudki õiget järjestust. Tegelikkus peegeldubki tõsiasjas, et enamus ei tunne vertikaalselt riputatud Eesti lipu värvide järjestust, ka mitte ametnikud, isegi mitte kõik ministrid. Kodulehe haldaja ülesanne olnuks selgesti öelda, et vaateaknasse vaadatult peab järjestus olema vasakult sinine, must ja valge. Selle asemel teatas kodulehe haldaja osavõtmatult: „Kahjuks ei saa Sindi IRL vastutada postituste eest, mida on linnakodanikud Sindi IRL lehele riputanud."

Sindi IRL on võtnud enda peamiseks missiooniks kõigile ebakohtadele tähelepanujuhtimise, aga ei soostu võtma kodanikuna vastutust selle eest, et öelda kuidas oleks lugupidavalt austav, inimlikum, õigem jne.

Pidev virila näoga ringi liikumine, energia kulutamine üksnes puudustele viitamisele ja väitlustele sellest, kuidas mitte midagi ei saa teha - need pole argumendid, mis kutsuksid elutervelt mõtlevaid inimesi Sindi IRL-iga koostööle. Mõistlikum oleks heita kõrvale sihitu kaeblemine ja asuda sisulisele koostööle, mis soosiks linna head käekäiku.