Investeeringuid on tuleval aastal kavas teha eelarve kuludest 17,9 protsendi ulatuses ehk 3,8 miljoni euro eest. Linna raha koos laenuga on selles 1,97 miljonit eurot. Laenu tuleb võtta kuni 1,59 miljonit eurot. See läheb linna osaluseks, et lõpetada Euroopa struktuurifondidest rahastatavad pooleli olevad projektid.

Laen moodustab linna eelarvest 7,4 protsenti. Objektide rekonstrueerimiseks ja muudeks investeeringuteks plaanitakse 3,8 miljonit eurot, millest 1,9 miljonit saadakse välisrahastusest või toetustest.

Suurim summa, 36 protsenti investeeringutest ehk 1 377 587 eurot, läheb kultuurimaja rekonstrueerimiseks ja sisustuse uuendamiseks. Viljandi Paalalinna gümnaasiumi hoonesse plaanitakse 700 000 euro eest ehitada uued köögija sööklaruumid (18%), prügila ladestusala sulgemise lõpetamiseks kulub 430 457 eurot (11%).

Teede ja tänavate rekonstrueerimiseks tuleb kasutada linna raha 400 000 eurot (10%), millest suurim summa läheb vanalinna Pika tänava kordategemiseks. Kastani tänava esimese paisjärve puhastamiseks kulub 187 431 eurot (5%) ning Lossipargi teede ja valgustuse rekonstrueerimiseks 119 783 eurot (3%) investeeringuteks plaanitud kulusid.

Tänavusega võrreldes ei saa linn veel endale lubada tegevuskulude kasvu, sest majanduse olukorra paranemine ei ole linna tulusid kuigi palju suurendanud. Eelarve kulude kasvu mõjutavad kõige rohkem teenuste tõusvad hinnad.

Osaliselt, ligemale 7 protsendi ulatuses taastati tänavu septembrist linnaeelarvest palka saavate inimeste töötasu. See suurendab samuti järgmise aasta linnaeelarve kulusid: palgafond kasvab kõikidel linna asutustel. Kärbitud töötasude täies ulatuses taastamine tuleb kõne alla alles siis, kui majandusnäitajad paranevad.

Käesoleva aasta lõpuks lõpeb Midrimaa lasteaia renoveerimine. Kui arvestada ka Karlssoni lasteaeda moodustatud kaht uut rühma, saab uuest aastast koha 80 last rohkem kui 2011. aastal. Seega peaks lasteaiakohtade juurde loomine tagama Viljandis järgmisest aastast lasteaiakoha igale lapsele, kelle vanemad seda soovivad.

Pingelisest eelarvest hoolimata peab linn ka tuleval aastal tähtsaks laste ja noorte huviharidust ning jätkab nelja huvikooli tegevuse edendamist.

2012. aasta eelarveprojekt tuleb esimesele lugemisele volikogu istungil 28. detsembril.

Linnaeelarve eelnõu ja selle seletuskiri on avalikustatud Viljandi linna koduleheküljel (kohalik võim-eelarve) ja linnaraamatukogus.