Meie kool, neis sõnus peitub palju,
Meile on nad kõige kallimad.
Aastaid püsind ta siin mere kaldal,
Tarest saanud koolilinnake ...

Nii kõlab Loksa Kooli auks seatud laulu MEIE KOOL esimene salm. Ja tõepoolest - 145 aastat tagasi koolitarekeses asutatud külakoolist on tänaseks saanud suures koolilinnakus toimetav tubli ja tugev Loksa Gümnaasium. Külakool, ministeeriumikool, algkool, 7-klassiline kool, keskkool, I keskkool, ja Loksa gümnaasium - need on meie kooli senised arenguetapid. See pikk ja tubli areng on saanud teoks tänu neile kõigile, kes Loksa koolis õpetanud ja õppinud, kes on andnud oma osa Loksa hariduselu paremaks korraldamiseks.

145 aasta jooksul on meie kooli juhatanud ja juhtinud 16 koolijuhti, aga kindlasti jääks midagi ütlemata kui ma ei nimetaks kolme nime. Need on Loksa kooli asutaja ja 20 aastat külakooli juhtinud Jakob Janter, Loksa Haridusseltsi asutaja ning 30 aastat Loksa algkooli ja 7-klassilist kooli juhtinud Arnold Mikiver ning 37 aastat Loksa Keskkooli ja Loksa I Keskkooli juhtinud Robert Adamson. On loomulik, et aeg muutub ja elu uueneb. Aga on oluline, et suudaksime lugu pidada tublide eelkäijate tehtud töödest ja uute mõtetega edasi minna. Siis areneb Loksa kool ja areneb ning elab ka Loksa linn ja kogu Loksa kant. Selle aastal tähistas Vana-Loksa Selts, Loksa Haridusseltsi õigusjärglasena seltsi 90ndat juubelit. Õnnitlen siinkohal kõiki Vana-Loksa Seltsi liikmeid Loksa Haridusseltsi juubeli puhul ja soovin jõudu ka edaspidi Loksa hariduselus kaasalöömisel. Eriline tänu Eha Gnadebergile ja Reet Vaherile!

145 aasta jooksul on Loksa kooli seinte vahel tarkust omandanud tuhanded Loksa kandi lapsed - Loksalt kuni Käsmu, Võsu, Kuusalu ja Kolgani. Hea keskariduse on Loksa Koolis omandanud pea 2000 tänast vilistlast, lisaks veel enam kui 300 Vene Gümnaasiumi lõpetajat viimase 20ne aasta jooksul.

Just Loksal omandatava väga hea hariduse tõttu pean ma oluliseks võimalust gümnaasiumihariduse omandamiseks ka tulevikus meie väikeses, aga tublis Loksa Koolis. Loodan, et heitlike ja küsitava väärtusega haridusreformi kavade virr-varris võidab siiski kaine mõistus ja talupoja tarkus. Ehk vajab Loksa Kool selleks ka kõigi meie aktiivsete vilistlaste abi ja toetust. Kõiki õpihimulisi lapsi ei pea tädide-onude juurde nelja Eesti suurlinna koondama - hea hariduse omandamiseks on vaja vaid häid õpetajaid ja õpilasesõbralikku õpikeskkonda. MEIE KOOLIS - Loksa Gümnaasiumis, on see olemas.

Õnnitlen linnavalitsuse ja linnavolikogu, aga ka Loksa keskkooli IX lennu nimel kõiki vilistlasi, endiseid ja tänaseid õpilasi ja kogu koolipere sünnipäeva puhul ja soovin jõudu edaspidiseks. Kohtumiseni viie aasta pärast Loksa Kooli 150 juubelipeol.

Loksa linna tänukirjade saajad Loksa kooli 145 aastapäeva korraldamise, läbiviimise ja ürituse õnnestumisele kaasa aitamise eest on: Riina Paartalu, Õnnela Tedrekin, Külli Adler, Heiki Tudre, Aivar Jürimets, Valvi Joaväli, Urve Toompuu, Arvi Soolind, Linda Aasrand, Reet Pärtel, Aarne Idavain, Larissa Plehova, Valentina Rjabõskina, Natalja Kostina, Karina Jakobson, Svetlana Potjomkina, Natalia Zinenko, Mart Almers, Margit Järve, Eve Jürgens, Merike Moks, Annely Vill, Malle Krusell, Galina Nikitina, Tarmo Amer, Margit Amer, Tõnu Metsar, Hannes Peetermann, Sergei Kornõšov, Tatjana Boitsova, Laivi Kirsipuu, Valentina Tabakajeva, Anatoli Lukjanov, Valeri Kostin, Niina Kovaljova.