Usun, et üsna samasuguste mõtetega tulid ka Torgus kokku inimesed, kes tahtsid panustada Eestimaa arengusse ja sotside tegevusse n.ö. suures plaanis ning samuti selleks, et oma kodukoha elus sõna sekka öelda. Kõrvalt vaadates tundub, et see samm on tekitanud vallaelus paraja tormi ja kuna selle käigus on mõned nooled lennanud ka sotside suunal üldisemalt, siis mõtlesingi sellel teemal ka paar mõtet kirja panna.

Vägisi tahaks öelda, et tüli on justkui tõusnud eimillestki. Kui vaadata kohaliku elu teemal ilmunud lugusid, mis nii kohalikus kui ka maakonnalehes kajastuse said, siis tahaks küll küsida, et kas sellist ühist ruumi ei ole, kust arvamusteavaldajad enne ei välju, kui Vatikani kombel tõuseb korstnast valget suitsu? Sain näpuvahele ka Torgu valla lehe, kus mõnel mehel läheb lausa käsi rusikasse SDE kohaliku juhi paha jutu peale. Ta olevat justkui maakonnalehes volikogu juhi kohta udujuttu ajanud. Võib-olla ei suuda kõiki lauseid üles leida, kuid igatahes ei suutnud ma leida ridagi, kus Miti Jüri oleks volikogu esimehe suunas miskit halba öelnud ja see oli ka üks põhjus, miks ma neid ridu kirjutama hakkasin. On mehed, kellel on oma arvamus ja las nad siis ütlevad selle välja, kuid see  kindlasti ei ole põhjus pehmelt öeldes laimamiseks, et kellelgi on teistsugune arusaam asjadest.
Hääd torgulased, olen kindel, et kõikide tegijate huvides on kohaliku elu arendamine ja kui nägemus selle suunas liikumiseks on erinev, siis tuleb asjadest omavahel rahulikult rääkida. Kindlasti ei ole mõtet käia rusikas taskus ringi ja otsida vaenlasi oma kogukonnas lihtsalt sellepärast, et kellelgi on teistsuguseid mõtteid võrreldes kohaliku võimu hoidjatega. Seda eriti veel pisikeses kohas, kus pole küll väga mõtet suurt koalitsiooni ja opositsiooni mängida, vaid tuleks ikka püüda kokku leppida. Vaatame oma elu nii riigi kui ka Torgu valla kontekstis, saame vaid tõdeda, et meid on niigi vähe ja polekski justkui mõtet raisata oma jõudu kemplemisele, vaid elame ise ja laseme ka teistel elada. Üks tark mees on kord öelnud, et võid elus saavutada kõike, mida sina tahad, kui vaid lased teistel saavutada seda, mida nemad tahavad. Tasub mõtlemist, kui kogukonnas avara pilguga ringi vaadata!

Aasta lõpus kirjutas ka tänane Tartu Ülikooli rektor, et tema hinnangul on kurb inimeste julguse vähenemine oma arvamuse väljaütlemiseks ja ühiskonnas on justkui kohta ainult "õigetele " seisukohtadele. Avaliku dialoogi puudumine ja asjade selgeksrääkimise asemel pea liiva alla peitmine ei ole tema hinnangul kindlasti mõistlikud tegevussuunad tänases Eestis. Olen temaga täiesti nõus, et juhtide poolt tuleb igal tasandil suuta ära kuulata ka teistsuguse arvamuse esindajad, ka tahe üksteisest aru saada on juba suur samm mõistmise suunas.
Tahaks väga loota, et ka Torgus ei ole arvamuste paljusus mitte probleemiks, vaid ikka vooruseks. Kui sõltumata parteilisest kuuluvusest suudetakse Taga-Sörve kogukonna energia ühtse jõuna rakendada kodukoha arendamiseks, on tulemus oluliselt parem. Selleks soovin siiralt jõudu meile kõigile, et suudaksime vaatamata Ansipi valitsuse jõupingutustele siiski hoida elu Eestimaa igas nurgas!