Meie valla mesinikud And­rus Remlik Remliku Mesindus OÜst ja Tõnu Roosenfeldt E-Mesilane OÜ-st kõnelesid me­siniku tööst ja tutvustasid mee­tootmiseks vajalikke tarvikuid ning masinaid. Räägiti mesi­laste tähtsusest ja vajalikkusest ümbritsevale looduskeskkon­nale. Tõnu tutvustas mesindu­ses üha rohkem kasutust leid­vat moodsat mitmekorruselist mesitaru ja mesinduse uuen­dustest mujal maailmas. And­rus oli degusteerimiseks kaasa võtnud erineva maitsega mee­sorte: mõrudat tatramett, Sak­samaalt toodud ja võrdluseks ka oma mesilaste toodangut. Kõige paremaks tunnistatigi kohalik mesi. Päev lõppes kü­laskäiguga Remliku Mesin­dus OÜ mesilasse, kus näida­ti kaitseriietust, meekärgede väljavõtmist tarust, vastsoeta­tud uut väga kaasaegset, aga ka kallist, meevurri ja palju muud huvitavat. Mesindusega tege­lejatele oli päev väga õpetlik ja arvati, et mesinikud peaksid rohkem kokku saama ja oma­vahel infot vahetama. Päev läks igati korda.

Meepäev toimus projek­ti "Loodusmaja koolitused 2011-2012" raames, mida toetas Leader programm.

LOODUSMATKAPÄEV

Näinud kuulutust loodus­matkapäevast, tekkis kohe mõ­te, et sinna peab küll minema. Olen allikate matkarajal küll mitu korda käinud, aga sealne loodus meeldib niivõrd, et isu täis ei saa.

29. augustil kogunesid mat­kasellid kodu- ja naabervallast kella neljaks tehisjärve loodus­õppeklassi. Õpetaja Jaanika Al­liksoo on allikateraja vaimne ema ja teab seal toimuvast kõi­ke. Kõigepealt tutvusime raja kaardiga. Seejärel suundusime allikate otsingule. Vaatasime üle Pärnu jõe alguse Tiit Eip­re allika, Kraaviallika, Metsaal­lika, Kristallveeallika, mis on minu lemmik ja veel mitmeid veesilmu. Kõigis kees vesi ja liiv mõnusalt nagu mannapu­der. Ühe allika hüüdnimi meie kooli laste hulgas ongi Manna­pudruallikas. Infopostidelt sai­me teavet iga allika kohta. Ta­gasi õppeklassi juurde jõudes treenisime mälu massiviktorii­nis.

Kella kuue paiku ootasime päeva teist head sündmust. Loomade ja lindude elust va­bas looduses tuli meile rääki­ma Tallinna Loomaaia zoo­loog Aleksei Turovski. Teda on alati väga huvitav kuulata, ta teadmised äratavad aukar­tust. See, kuidas ta kõiki loo­mi imetleb, on imekspandav. Enamik inimesi kardab mets­loomi. Mina isegi ämblikke, kuigi tean, et nad ei hammus­ta ega ründa. Imelik! Tema võtab isegi väikese põrnika põrandalt loomaaeda kaasa, küsides meilt enne selleks lu­ba. Pistis lihtsalt purki paberi sisse. Nüüd teame, et killuke, õieti küll putukake Roosna- Allikult on Tallinna looma­aias.

Palju oli juttu huntidest ja nende kodustatud liigikaaslas­test koertest. Hr Turovski eri­lised lemmikud on kasslased - ilvesed, tiigrid, leopardid, jne. Enamus teab, et kodukass on säilitanud oma kiskjainstinktid ja on tapjad, kuigi välimuselt on armsakesed ja panevad meil nunnumeetri kohe tööle.

Kui oli aeg küsimusi esitada, tunti huvi, kuidas kartulimar­dikast lahti saada. Järgnes küll pikk võimaluste jada - mürgid, bioloogilised mutatsioonid jne, kuid kõige tõhusam olevat ik­kagi tavaline füüsiline ärakor­jamine. Külma talve peale ei maksa loota, sest mardikas är­kab ellu isegi jää sees mituküm­mend aastat külmunud olles.

Aeg lendas põnevat juttu kuulates peaaegu märkama­tult (pikast istumisest väsisime kõik). Kahest lubatud tunnist sai sujuvalt kolm. Aga kõigi nä­gudelt paistis rahulolu.

Usun, et võin kohalolijate ni­mel tänada matka eest Jaanika Alliksood ja kogu projekti eest Roosna-Alliku Rahvamaja ju­hatajat Anneli Karmat.

KALAPÄEV

Seekord küll mitte neljapäe­val, vaid pühapäeval 18. sep­tembril tulid huvilised külla Roosna- Alliku kalakasvatusse. Tiit Merisalu AS Forkalast an­dis ülevaate forellikasvatusega seotud tegemistest ja forelli­de harjumustest. Jutu sees sai teadmisi sellest, kuidas võetak­se kalamarja ja transporditakse kalu. Kui tähtis on kalade jaoks hapnik jpm. Maitsta pakuti suitsuforellivõileibu.

Sealt siirduti edasi järve äär­de kohtuma Vladislav Korzet­siga. Külaline rääkis missugu­sed kalad eesti vetes elavad ja kuidas neid püüda. Veel pa­jatas oma tegemistest kalave­tel, emotsioonidest kui kala ,,ei võta'' ja mida püütud kalaga peale hakata. Tõi lõbusaid näi­teid oma senises kalamehee­lust, juhtumistes ning vastas kalameeste küsimustele. Sai­me teada, kust on tulnud tema huvi kalatoitude vastu. Lõpuks avas oma kalamehekasti ja näi­tas, mis vahenditega kalapüüki teeb.

Osta sai veel laheda lugemi­sega ,, Korzetsi kalaraamatut'' ning vastvalminud plaati Vla­dislav Korzetsi luuletuste ja Ri­ho Sibula muusikaga. Kes soo­vis, võis sõita kummipaadiga järvel.

Päevale lisas oma võlu ilus ilm. Oli tore kalapäev.

Projekti "Loodusmaja kooli­tused 2011-2012" - meepäeva, loodusmatkapäeva ja kalapäe­va toetas Leader programm.