Koera koolitamine on väga hariv ka tema peremehele ning koolituse käigus tekkiv suhe kestab looma elu lõpuni. Nii nagu inimlastel, on ka koeralastel võimalik valida erinevate koolide, koolitajate ja koolitusmetoodikate vahel. Valik on tänasel päeval rikkalik, selleks tuleb omal pisut kodutööd teha.

Millal alustada? Õppida pole kunagi hilja, öeldakse inimese puhul. Sama kehtib ka koera puhul, kuid kutsika koolitamine ja õpetamine on kõige tõhusam. Koolitus võiks olla koera julgustav, mänguline. Aga sellest kõigest saab juba lähemalt teada õpetajalt, kui olete koeraga esimesse tundi läinud. Kui algtõed on selged, hakkab peremees koos koolitajaga koerale selgitama, et tööd tuleb teha ka siis, kui parasjagu pole mängutuju või kõht on täis. Olgu siinkohal öeldud, et lihtsamate ülesannete ja käskluste selgeks õpetamine on võimalik ka iseseisvalt kodustes tingimustes, treeneri abita.

Alguses tasub kutsule õpetada enda juurde tulemist, rihma otsas kõndimist ning teiste inimeste ja koertega kohtumist ning suhtlemist. Nende põhioskustega saab argielus juba hästi hakkama ning need oskused võiksid olla omandatud enne, kui koer hakkab oma piire testima. Et koer on karjaloom, siis karjal on alati juht ja see peab olema koera peremees, mitte vastupidi! Karja juhti austav õpetatud loom võiks liikuda uksest sisse ja välja pärast peremeest, hakata sööma mitte siis, kui söök kaussi pannakse, vaid peremehe loal jne. Ja mitte haukuda iga liikuva objekti peale, kes tema aiast möödub, postiljonidel ja jalutajatel oleks ka meie kodulinnas märksa rahulikum.

Head kooliaasta algust ka meie neljajalgsetele sõpradele!