Sellel aastal külastasin ka majapidamisi, kus peetakse põllumajandusloomi loomakasvatussaaduste realiseerimise eesmärgil. Loomapidajad, kes soovivad toodangut realiseerida, peavad laskma oma loomi ja loomapidamishooned igaaastaselt riigi volitatud loomaarstil (valla loomaarstil) üle vaadata ja akteerida.

Kui keegi valla kodanikest soetab endale produktiivloomad, siis oleks vaja tähelepanu pöörata alljärgnevatele momentidele:

* ostke loomad eelnevalt PRIA-s registreeritud loomapidajalt.

* jälgige, et ostetavad loomad oleksid numbrimärkidega märgistatud ja omaksid täidetud loomade passi.

* teie majapidamisse saabuvate loomadega peab müüjal kaasas olema riikliku volitatud loomaarsti poolt väljastatud veterinaartõend vorm 7E.

* peale loomade kojutoomist ja loomapidamise sisseseadmist teavitage sellest valla volitatud veterinaararstile. Koos lepime kokku vajalike veterinaarmenetluste korrad ja toimumise ajad.

* kui teil on loomapidamishoone registreerimata, siis võtke ühendus PRIA-ga, et hoonele registri number saada ja loomad arvele võtta.

* kui te müüte oma loomi uuele loomapidajale, siis informeerige sellest valla loomaarsti, et leppida kokku veterinaartõendi vorm 7E saamine.

* oma looma hukkumisest peate koheselt teatama valla volitatud loomaarstile, et koos välja selgitada looma surma võimalikud põhjused ja korjuse utiliseerimise tingimused.

* samuti peate looma karjast väljaminekut teavitama PRIA-t.

* kui realiseerite loomi lihaks, siis ärge müüge loomi juhuslikele mitteametlikele kokkuostjatele.

* kui olete oma loomade pidamisega probleemide ees, siis on mõistlik alati nõu küsida valla riiklikult loomaarstilt.

Need on olulisemad nõuanded loomakasvatajatele, mis tulenevad mitmetest veterinaarseadustest. Hiljem saame seaduste nõutest täpsemalt rääkida, et teie loomapidamine korda seada.

Piimatootjatele ja selle turustajatele on küllaltki palju veterinaarseid nõudeid ja kohustusi. Ei ole suurt vahet, kas piimafarmis on üks või mitusada lehma. Piimatootmise seisukohalt on kõigile tootjatele ja turustajatele nõuded ühesed. Sellest juba järgmisel korral.