Nõmmel on kujunenud suureks probleemiks koerad, kes aedadest välja murravad või peremehe käest lahti rebivad ning inimesi või teisi loomi ehmatavad või koguni ründavad. Sellele on korduvalt ka linnaosalehes tähelepanu juhitud. Loomapidaja ülesanne on tagada teiste loomade ja inimeste turvalisus ning välistada looma ärajooksmise ja inimestele või teistele loomadele kallaletungimise võimalus. Loomapidamine ei tohi häirida avalikku korda ega teisi loomi. Loomapidaja vastutab looma tekitatud kahju eest.

Munitsipaalpolitsei amet paneb kõigile lemmikloomaomanikele südamele, et nad vaataks kõigi turvalisuse mõttes üle oma aia ja vajadusel eemaldaks võimalused, et koer sealt välja pääseb.

Kommentaar: Monica Rand, Munitsipaalpolitsei ameti juhataja

Juhul kui loom on inimest ehmatanud või lausa rünnanud, võiks inimene sellest kohe teada anda munitsipaalpolitsei ameti korrapidaja telefonile 14 410. Korrapidaja saadab patrulli olukorda kontrollima ning vajadusel kutsub loomade varjupaigast kohale hulkuvate loomade püüdja. Kui inimene teab koera ja koeraomanikku, siis kindlasti võiks selle kohta ka avalduse teha ning saata e-posti aadressile munitsipaalpolitsei@tallinnlv.ee.

Koerte ja kasside pidamise eeskirja rikkumisel võidakse karistada kuni 400 euro suuruse trahviga.

Negatiivne kogemus

Jooksin Nurme tänavalt TTÜ spordihalli trenni. Kuna paar nädalat tagasi oli Nurme 39 juures suur koer keset teed ja haukus, otsustasin minna sel korral Seene tänava kaudu. Seene tänava Nõmme keskuse poolse otsa juures ehmatasin end peaaegu surnuks. Kuna õues on väga libe, siis jooksin pilk maas, nägemaks, kuhu jääkünka otsa mitte astuda. Äkitselt nägin endast viie meetri kaugusel koera, kes oli küll aias, ent kuna lumehunnik aias oli kõrgem kui aed, siis jäin tardunud paigale. Keerasin otsa ringi ja lootsin, et koer üle aia ei astu. Aed oli vaevalt nabani. Mai tänava kaudu jõudsin elusalt trenni.

Tagasiteel oli Seene tänava teises otsas enne Vabaduse pst selline olukord, kus koer oleks kerge hüppega üle aia saanud, kuna jälle kord oli koerale lumest platvorm aetud. Lumi lükatakse kenasti aia äärde, kus koer saab möödakäivatel inimestel südant seest ehmatada.

Ei tea mina ega teised Nõmme elanikud, kes jalgsi liiguvad, kas see koer, kes meenutab pigem pruun- või jääkarupoega, hüppab üle aia või näitab lihtsalt hambaid ja uriseb.

* autor on toimetusele teada