Loovustoa loovustundides Mustamäel Kaja keskuses, Nõmme kultuurikeskuses, Audenteses ja Pirita Vaba Aja Keskuses ning Miia Milla Manda Muuseumis Kadriorus töötavad oma ala proffessionaalsed pedagoogid. Loovustuba juhib kõik need aastat Christina Lään koos maailma loovamate õpetajatega Nataly ja Tagliga.

Meie loovustundides on palju armsaid ja häid peresid, kelle emakeeleks on eesti, vene, soome, inglise, leedu, läti, mari või itaalia, saksa ja vietnami keel. Keelekümbluses muutuvad Loovustoa loovustunnid säravateks ja toovad rõõmu väikestele ja suurtele.

Kuidas saavad pooleaastased lapsed Loovustoas hakkama ja mida nad seal teevad?

Väga hästi saavad hakkama! Lapsed on nagu suured õpetajad, kes aitavad meie ideedel ja õpetustel materialiseeruda ning muudavad lihtsad ülesanded targaks ja mõtestatuks. Lastel on annet ja jõudu tegutseda turvalises keskkonnas vabalt. Loovustoas on lapsed vabad, so kriitikavabad. Nad saavad olla isetegijad ja loojad, nad avastavad maailma asju ja loovad seoseid. Uudsus ja rutiin, materjalitunnetus ja vanaemade lauluke, värvideküllus ja lõuendi karedus, kõik see aitab kaasa lapse loovuse arengule. Loovustunnid toovad lapses esile tema parimad küljed.

Loovustoa töövahendid on turvalised ja läbiproovitud. Palju kasutame loovustunnis loodusmaterjale ja taaskasutamist. Loovustuba teeb koostööd tuntud kaubamärkidega ja värvid on lastesõbralikud.

Siin on meie "Lapse loovuse retsept"

Võtta suur anum lapse tahet ja sega juurde palju "miks" küsimusi, lisa ohtralt huvitavaid probleeme ja nende põnevaid lahendusi ning puista üle värviliste ideedega, mida realiseerides saab uusi kogemusi ja põnevaid ideid koguda.

Kas emme ja issi saavad lapse asemel loovust arendada?

Ei saa! Loovus areneb ise. Aga nad saavad aidata lapsel loovust arendada, kui loovad selleks sobivad tingimused ja keskkonna.

Milline on sobiv keskkond, et lapse loovus saaks areneda?

Kõige parem on ohutu, vaba ja armastav keskond, kus laps tunneb end turvaliselt, kus teda armastatakse just sellisena nagu ta on: kõikide puuduste ja voorustega on laps ikka hea ja tubli, andekas ja osav, ta on LAPS. Ta saab omaette tegutseda ja tema fantastilisi ideid ei jookse keegi kohe hindama (kiitma või laitma).

Soovitusi vanaemadele ja vanaisadele

Uskuge ja usaldage last, toetage teda ja tundke huvi tema mõtete ja tegevuse vastu, mõelge ise kaasa ja unustage ära oma tähtis positsioon (vanaema, vanaisa, ülemuse, targa tädi, tähtsa tegelase vm roll on teile tähtis, lapsega tegeledes loobuge oma tähtsatest rollidest). Loobuge võimalusest õpetada ja hukka mõista, riskige koos lapsega ja väärtustage laste ideid, toetage ebakindluse korral ja armastage tingimusteta.

Eesti Vabariigi taasiseseisvuspäeva sünnipäeva eel valmisid Loovustoas imelised mälestustööd: "Eesti 20 aastat". Soovime teile kaunist suvejätku ja imelist uut õppeaasta algust! Ning ootame teid kõiki loovalt looma koos loovustoa õpetajatega juba 3 ja 4 septembril Uue Maailma Tänavafestivalile (www.uusmaailm.ee). Tegevus on tasuta.