20. oktoobril toimuvatel kohalike omavalitsuse valimistel valib vallarahvas omale uue juhtorgani. Kas tänased rahvaesindajad täitsid oma valijate lootusi ning suutsid neid väärikalt esindada, seda teavad need, kes volikogu töid ja tegemisi on pidevalt jälginud. Vaevalt saavad volikogu liikmed ise oma tööle objektiivset hinnangut anda. Järgnevalt püüan lühidalt kokku võtta Paikuse Vallavolikogu nelja aasta töö.

Paikuse volikogu 15 liikmest kuulub 12 inimest valimisliitu Parem Paikuse ning Reformierakonnast, Keskerakonnast ning Isamaa ja Respublika Liidust pääses volikokku igast ühest üks esindaja. Nelja aasta jooksul vahetus volikogus 6 liiget.

Volikogu istungitel valitses üksmeelne ja heatahtlik suhtumine nii üksteise kui ka vallavalistuse suhtes. Oma ülesandeid püüti täita kohusetundlikult niivõrd, kui seda lubas aeg ja oskused. Kas volikogus langetatud otsused on valla elu edasi viinud, jääb vallakodaniku otsustada.

Volikogu pidas selle nelja aasta jooksul 42 korralist ja 4 erakorralist istungit,mille käigus anti välja 48 määrust ja võeti vastu 137 otsust. Enamus õigusaktidest käsitles teemasid, mille otustamine ja lahendamine on seadusega antud volikogu ainupädevusse ja mis aastast aastasse korduvad: algul eelarve ja siis aastaaruande kinnitamine, detailplaneeringute algatamised, kehtestamised ja vastuvõtmised, kohanimede määramised, maa munitsipaalomandisse taotlemised, erinevate kordade ja eeskirjade kehtestamised.

Tähtsamad küsimused on kindlasti olnud seotud eelarvetega. Arvestades üldist rasket majanduslikku olukorda, nendin rahuldustundega, et meie vald ei ole kordagi pidanud vastu võtma negatiivset eelarvet.

Ka nendel rasketel aastatel oleme ikkagi leidnud vahendeid investeeringuteks (selle koosseisu ajal kokku ca 5 miljoni euro ulatuses). Selle nelja aasta sisse on jäänud veel vaidlused ja arutelud Via Baltica ja Rail Balticu trasside ning tuuleparkide asukoha üle.

Nendel teemadel võimalikult paljusid rahuldava seisukohani jõudmiseks on kokku kutsutud mitmeid rahvakoosolekuidki.

Tõsist ja töist suhtumist oma tegemistesse on näidanud fakt,et ükski planeeritud volikogu istung ei ole jäänud pidamata ning kõik päevakorra punktid on jõudnud hääletuseni. Üheltki volikogu korraliselt istungilt ei ole puudunud kogu koosseisu volikogus olnud Kaie Reial, Arvo Lorents ja Mait Talvoja ning hiljem asendusliikmena tööle hakanud Avo Hansberg ja Raiko Hiis.

Nelja aasta jooksul on vaid kolmel korral puudunud Liina Kivisto ja Olev Naarits.

Kümnelt ja enamalt istungilt puudusid Andry Agard (14), Heiki Ilves (13) ja Kaido Põder (18).

Tänan kõiki volikogu liikmeid usalduse eest ning vallavalitsuse töötajaid meeldiva koostöö eest.