Pargiteemaline seminar ja mälestumärgi avamine

Lossipargi 150. aastapäeva pidustused algavad neljapäeval, 9. juunil kultuurikeskuses, kus kahe päeva jooksul toimub pargiteemaline seminar. Seminari korraldaja, linna heakorra- ja haljastuse spetsialisti Katrin Reinholdi sõnul kuuleb kahel päeval ettekandeid näiteks lossipargi kohast Eesti pargikunsti ajaloos, parkide restaureerimisest, aga ka põnevaid kirjeldusi lossipargi elustikust ja dendroloogiast. Lisaks ettekannetele toimuvad pargis erinevad demonstratsioonid - huvilistele näidatakse, kuidas toimub põlispuude sidumine ja mismoodi tehakse tomograafuuringut puudele.

„Kahepäevane seminar on mõeldud kõigile, kel on tööalane või niisama huvi saada teada vanadest parkidest, kuidas nendega võib ja peab majandama ning mil viisil parke kaitsta," selgitas Katrin Reinhold.

Kui seminari esimesel päeval ehk ajaloopäeval keskendutakse parkide tekkimise ja kujunemise teemadele ning pargisündmustele läbi ajaloo, siis teisel päeval kõneldakse sellest, milline on lossipark tänapäeval, milline on selle elustik ja puittaimestiku olukord. Lisaks, kuidas arendada parke, milleks on pargile vaja hoolduskava ning milline on üldse põhjalik ja nõuetele vastav puuhooldus.

Esinejaid on pargiseminaril nii lähemalt kui kaugemalt. „Külas on näiteks Kadrioru pargi esindajad, aga ka esinejad kunstiakadeemiast, keskkonnaametist ja meie oma Saaremaa muuseumi inimesed," kõneles Reinhold ja lisas, et välisesinejate rivigi on esinduslik. „Jelgava maaülikooli esindaja tuleb rääkima Läti ajaloolistest parkidest, Devepargi projektist räägib lähemalt aga Antti Karlin Turu Ülikoolist," lausus Katrin Reinhold.

Registreeruda kahepäevasele seminarile saab 15. maini e-postil linn@kuressaare.ee.

Esimese seminaripäeva õhtu hakul, 9. juunil kell 16 avatakse lossipargis juubeli puhul mälestuskivi Rootsi suursaadiku istutatud tamme juures, millest võtab osa ka praegune Rootsi Kuningriigi suursaadik Eestis Jan Palmstierna. Tamm, mille juures mälestuskivi avatakse, istutati lossiparki 26. juunil 1992. Selle istutajaks oli Rootsi Kuningriigi esimene suursaadik taasiseseisvunud Eestis Lars Arne Grundberg. Tamm on istutatud kohale, kus kunagi asus kirik, mis 1612. aastal rootslaste sõjaretke käigus, tollases taanlaste võimu piirkonnas, kuhu Saaremaa kuulus, maha põletati.

Näitused ja suur kontsert-etendus

Lisaks seminarile on aastapäevale pühendatud üritusi veelgi. Juba 6. juunil avatakse kultuurikeskuses näitus „Kuressaare Kuurort 170" ning laste ja koolinoorte joonistuste näitus „Lossipark 150", mõlemad näitused jäävad avatuks kuni 20. juunini. 10. juunil kuuleb lossipargi kõlakojas Jyväskyla ametiühingute liidu puhkpilliorkestri „Kajastus" kontserti.

Juubelipidustuste võimas lõppakord kõlab laupäeval, 11. juunil kell 18 kõlakojas, mil publiku ette tuuakse kontsert-etendus „Kohtumised pargis", kus esinejateks Kuressaare linnaorkester, harrastusnäitlejad ja seltskonnatantsijad ning rahvatantsurühm Öieti. Külalisena astub etenduse juhi rollis üles näitleja Andres Ots. Kel meeles möödunud aastal kuurordi 170. aastapäeva tähistamiseks lavale toodud etendus „Kuressaare - supelsakste paradiis!", võib veidi aimata, millega seegi kord tegu on. Kontsert-etenduse lavastaja Lii Pihli sõnul on lossipargi juubelile pühendatud etendus üles ehitatud kontserdina, mille vahele pikitud lõbusad sketšid erinevatest aastakümnetest.

Etendusega samal päeval avatakse pargis ka „Pargi Ühe-õhtu maalinäitus", kus esitletakse maale, mis valminud just nimelt lossipargi juubelinädala jooksul. Kuid seegi pole veel kõik. Juubelinädalal toimub lasteaialastele orienteerumismäng „Tunne oma parki", Ülikoolide Keskuses näeb Luua Puukooli näitust pargipaviljonide konkursi ideelahendustest ning 11. juunil on kõigil võimalus osaleda ka õppereisil, mille käigus külastatakse Sikassaare mõisa parki, Kärla ja Pidula parki, aga ka Audaku arboreetumi. Täpsema ürituste kava leiab Kuressaare kodulehelt www.kuressaare.ee.