Projektiga olid selleks hetkeks liitunud juba Poola ja Slovakkia piirkonnad ning Viimsisse jõudsid nad Iru külavanema Arno Kannikese eestvedamisel, kes tutvustas neile meie kolme valla piirkonda.

Koos tutvuti Viimsi vaatamisväärsustega. Jalutades Lubja mäel ja terviseradadel, tekkis mõte ka meie vallal liituda projektiga ning üheskoos rajada sinna "muistenditemaa".

Klindiastangu terviseraja üldine eesmärk on parema juurdepääsu tagamine klindiastangule ja seal asuvatele vaatamisväärsustele nii kohalikele elanikele kui ka Viimsit külastavatele turistidele. Atraktiivsuse suurendamiseks ja sihtgrupi laiendamiseks (lapsed, lastega pered) on vallal kavas järk-järgult lisada terviseraja lähedusse põnevaid ja lastepäraseid objekte (nt seikluspark) ning kasutada olemasolevaid rajatisi (endised mahutid) kultuuriruumidena.

Nelja meetri laiune ja 1,9 km pikkune valgustatud terviserada ühendab Kuradikoobast Viimsi mõisapargiga, mis on tulevikus kavas siduda ka klindipealse Lubja külaplatsiga ning seal toimuvate tegevuste ja arendustega - nagu suusakeskuse rajamine.

Algselt üksnes terviserajana kavandatud rajatis saab lisaväärtusena juurde uue nüansi - lisaks olemasolevate endiste mahutite kasutuselevõtmisele kultuuriruumidena paigaldatakse raja kõrvale eesti mütoloogiast pärit tegelase Põhjakonna skulptuur ning seda seletav lugu - terviserajast kujuneb ühtlasi ka kultuurirada.

2012. aasta detsembris kuulutas Põhja-Harju Koostöökogu välja ideekonkursi muistendiskulptuuride pargi rajamiseks. Konkursile laekus üheksa pakkumist, millest žürii valis välja meie tunnustatud skulptori Tauno Kangro skulptuuri „Põhjakonn".

Projekti tulemusena valmib spetsiaalselt terviseraja jaoks kujundatud skulptuur "Põhjakonn" mõõtmetes 1,8*1,5*1,5, mis paigaldatakse raja äärde.

Skulptuuri mõte on tutvustada terviserajal liikuvatele inimestele Eesti kultuuripärandit läbi mütoloogia ja lugude, esitada seda lastepäraselt ja põnevalt suuremõõdulise skulptuuri näol.

Pärast võidutöö selgumist esitas Lubja Külaselts projekti raha taotlemiseks Leader meetmesse eesmärgiga edendada terviseradasid rahvusvahelise koostöö raames. Taotlus rahuldati ning 6. augustil allkirjastasid Lubja külavanem Raimo Tann ja skulptor Tauno Kangro töövõtulepingu, et esimene skulptuur 28. septembriks pidulikult terviserajale püstitada.

Kes võiks olla järgmine põnev "elanik" terviseraja metsas, näitab tulevik. Kui lugejatel tekib mõtteid, andke julgelt Lubja külaseltsile teada läbi meie Facebooki lehe.