Koolieelsete lasteaedade puhul on levinud kollektiivpuhkuse vorm, mil kogu lasteaed on kinni. Kõigi lasteaedade üheaegne kinni olemine toob endaga kaasa selle, et suvine kollektiivpuhkus lasteaias on nii mõnelegi lapsevanemale paras peavalu.

Koolieelsete lasteasutuste töötajatel on õigus puhkusele, mis on vastavalt asutuse eripärale 42-56 päeva. Tavapärane erasektoris töötava inimese puhkus on 28 päeva, avalikus teenistuses 35 päeva. Ükskõik millise nurga pealt vaadata, siis lasteaedade puhkus ületab igal juhul aja, mis lapsevanematel on seadusest tulenevalt puhkuseks ette nähtud. Siia tuleb lisada veel ka tööandjate faktor, kes ei võimalda tegelikkuses võtta kogu puhkust korraga välja, samuti võib töö iseloomust tulenevalt olla see võimatu. Ka vanavanemad ei pruugi olla abiks erinevate puhkuste vahelise aja katmisel, põhjuseks võib olla vanavanemate vanus, asukoht või on nad ise tööinimesed jne. Kõigele lisaks ei maksa unustada ka olukorda, kus peres on ainult üks lapsevanem või on emb-kumb lapsevanem vahetanud lähiminevikus töökohta. Kes aitab sellisel juhul lapsevanemat?

Märjamaa vallas on kuus lasteaeda. Kõik need on suletud kogu juulikuu, pluss veel kas natuke juunist või augustist. Kogu selle aja on lapsevanemad jäetud ilma igasuguse vallapoolse lapsehoiuta - ei kasutata lasteaedade kollektiivpuhkuste astmelisust ega looda ajutist asendusrühma kasvõi ühte lasteaeda kogu valla peale. Sellel aastal on küll võimalik kasutada juuni viimasel nädalal Märjamaa või Orgita lasteaeda asenduslasteaiana, kuid kogu juulikuu on endiselt kõik lasteaiad suletud. Võib-olla on siin abiks eralastehoiu teenuse pakkumine. Samas on kohe päevakorras küsimus selle rahastamise kohta.

Antud artikkel on kirjutatud ajendatuna suvisest kollektiivpuhkusest. Lisaks sellele on sarnaseid olukordi aga ette tulnud ka talvisel perioodil. Kui siia nüüd uuesti juurde võtta lastevanemate puhkuste pikkused, siis ei ole mitte kuidagi võimalik hakkama saada ilma valla abita.

Kutsun üles valla juhte organiseerima kokkusaamine vallajuhtide ja lasteaedade juhtide ning hoolekogude esindajate osalusel. Kui praegu ei jõua, siis vähemalt sügise hakul, et jaanuaris puhkuste paikapanekul ei oleks tavapäraseks kaaslaseks teadmatus lasteaia suvise kollektiivpuhkuse pärast.