Hooneid ja rajatisi, mis on suuremad kui 60 m², saab ehitada ja rekonstrueerida vaid vastava ehitusprojekti ja ehitusloa alusel. Ehitamine ehitusseaduse tähenduses on:

  • ehitise püstitamine
  • ehitise laiendamine
  • ehitise rekonstrueerimine
  • ehitise tehnosüsteemi või selle osa muutmine või tehnosüsteemi terviklik asendamine
  • ehitise lammutamine

Ehitusloa saamiseks tuleb:

1. esitada ehitusloa taotlus;
2. esitada ehitusprojekt, mis vastab ehitusloa taotlemisel ehitusprojektile esitatavatele nõuetele ja on koostatud või kontrollitud projekteerimises pädeva või kontrollitud ehitusprojektide ekspertiiside tegemises pädeva vastutava spetsialisti poolt ja mis on seadustega ettenähtud juhtudel heaks kiidetud; (välja arvatud väikeehitise projekt);
3. tasuda riigilõiv.

Ehitusprojekti koostamise aluseks on kas detailplaneering või kohaliku omavalitsuse määratud projekteerimistingimused. 

Detailplaneeringu koostamine on kohustuslik linnades ja alevites ning alevike ja külade olemasolevate ja kavandatavatel selgelt piiritlevatel kompaktse asustusega territooriumi osadel. Detailplaneeringu koostamine ei ole kohustuslik linnades ja alevites olemasolevate hoonete laiendamisel kuni 33 %, samuti ka planeerimisseaduses sätestatud juhtudel, millal võib kohalik omavalitsus lubada detailplaneeringu koostamise kohustusega aladel ehitustegevust ilma detailplaneeringut koostamata projekteerimistingimuste alusel.

Projekteerimistingimused on ehitise arhitektuursed ja ehituslikud tingimused, mis kinnitatakse konkreetsele ehitisele kohaliku omavalitsuse korraldusega 30 päeva jooksul vastava taotluse esitamise päevast arvates. 

Ehitusloa taotluse läbivaatamine

1. Ehitise püstitamise, rekonstrueerimise või laiendamise ehitusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 2000 krooni ja lisaks 5 krooni iga ehitatava ruutmeetri kohta ehitusprojektis fikseeritud ehitise suletud netopinnast arvutatuna.
2. Ehitusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 1000 krooni, kui ehitusluba taotletakse üksikelamu, suvila, aiamaja või taluhoone püstitamiseks.
3. Ehitusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 500 krooni, kui ehitusluba taotletakse:

  • üksikelamu, korteri, suvila, aiamaja või taluhoone rekonstrueerimiseks või laiendamiseks

ehitise lammutamiseks.
Kohalik omavalitsus väljastab ehitusloa või keeldub selle väljastamisest 20 päeva jooksul ehitusloa taotluse ja ehitusprojekti ning vastava nõude olemasolu korral ehitusprojekti ekspertiisi esitamise päevast arvates.

 Ehitise kasutusluba

Ehitise kasutusluba on kohaliku omavalitsuse nõusolek, et valminud ehitis või selle osa vastab ehitisele ettenähtud nõuetele ja seda võib kasutada vastavalt kavandatud kasutamise otstarbele. Kasutusloa väljastamine ehitisele on omanike huvides: kasutusluba tagab omanikule hilisemate probleemide korral (näiteks kindlustushüvitiste taotlemisel) kaitse, et tema ehitis on kasutamiskõlbulik.

Kasutusloa taotluse läbivaatamine

1. Ehitise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 1000 krooni, kui eelnevalt on väljastatud ehitusluba ehitise püstitamiseks, laiendamiseks või rekonstrueerimiseks

2. Ehitise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 500 krooni, kui eelnevalt on väljastatud ehitusluba:

  • üksikelamu, suvila, aiamaja või taluhoone püstitamiseks
  • üksikelamu, suvila, aiamaja, taluhoone või korteri rekonstrueerimiseks või laiendamiseks

Ehitise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 140 krooni, kui eelnevalt on väljastatud ehitusluba ehitise osaliseks lammutamiseks.

Ehitise teenindamiseks vajaliku rajatise või väikeehitise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 120 krooni.

Eelnimetatud lõigetes nimetamata ehitise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 1000 krooni.

Kohalik omavalitsus väljastab kasutusloa või keeldub selle väljastamisest 20 päeva jooksul kasutusloa väljastamiseks vajaliku viimase dokumendi esitamise päevast arvates.

Väikeehitis

On reguleeritud ka alla 20 m² ehitusaluse pinnaga väikeehitiste ehitamine. Kuni 20 m² ehitisealuse pinnaga väikeehitise püstitamise kavatsusest peab ehitise omanik teavitama kohalikku omavalitsust. Teavitamiseks tuleb kümme tööpäeva enne väikeehitise püstitamise alustamist esitada majandus- ja kommunikatsiooniministri kehtestatud vormi kohane taotlus ehitise püstitamiseks koos ehitise asukoha kirjeldusega krundil.

Väikeehitisele, mille ehitusalune pind on vahemikus 20-60 m² ja mis on kuni 5 m kõrge, tuleb taotleda kirjalik nõusolek. Väikeehitise ehitamiseks ei ole ehitusprojekt nõutav, välja arvatud juhul, kui kirjaliku nõusoleku andmisele eelneb ehitusprojekti esitamise nõue või taotletakse kasutusluba.

Kirjaliku nõusoleku taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 500 krooni.
Vallavalitsus annab kirjaliku nõusoleku või keeldub selle andmisest 10 päeva jooksul kirjaliku nõusoleku taotluse saabumise päevast arvates või ehitusprojekti nõude korral ehitusprojekti esitamise päevast arvates.

Ehitise lammutamine

Ehitise lammutamiseks tuleb ehitise omanikul vallavalitsusele esitada vastav taotlus. Lammutusluba väljastatakse peale riigilõivu tasumist. Peale ehitise lammutamist tuleb esitada teatis ehitisregistri andmete muutmiseks.

Lisaks eelnimetatule on jõustunud ehitusseaduse muudatustele täpsustused ja täiendused, mis käsitlevad kompleksselt ehitiste energiatõhususe direktiive:

1. energiatõhususe miinimumnõuded, mille reguleerimisalasse kuuluvad ehitatavad ja oluliselt rekonstrueeritavad sisekliima tagamisega elamud ja muud hooned (edaspidi koos ka hooned), milles sisekliimanõuded tulenevad peamiselt inimkasutusest ja energiat kasutatakse põhiliselt sisekliima tagamiseks, tarbevee soojendamiseks ning olme- ja muude elektriseadmete kasutamiseks.

2. energiamärgise vorm ja väljastamise kord - hoone energiamärgis on dokument, mis väljastatakse projekteeritavale või olemasolevale sisekliima tagamisega hoonele ja mille eesmärgiks on anda teada, milline on selle hoone projekteeritud energiavajadus või tegelik energiatarbimine. Energiamärgisele tuleb lisada ka hoone energiatarbimist vähendavate abinõude loetelu. Olemasolevate hoonete puhul väljastab energiamärgise energiaauditeid teostav või energiamärgiseid väljastav ettevõtja ja märgise kehtivusaeg on 10 aastat.

Kõigil, kes soovivad kontrollida, kas nendele kuuluvad ehitised on registreeritud ehitisregistris, saavad seda teha maakorraldaja juures. Taheva valla maakorraldaja Maarika Keskoja kontaktid: tekefon 76 69 273, e-post maakorraldus@taheva.ee