Soe suvepäev oli ettevõttesse, mis tunnistati 2007. aastal Eesti parimaks turismitaluks, kokku toonud paarsada inimest, kes olid osa saamas vahvast heategevuslikust üritusest. Päeva tähtsaimaks persooniks oli vanaproua Linda Ess, kes esitles oma sajandat lapitekki. Näituseks ja kõigile imetlemiseks oli üles seatud enamik proua tekkidest, mis valminud kümne aasta jooksul. Osa töödest olid tubades voodikateteks ja neile sai iga külastaja pilku heita.

"Ma olin Elvas õmbleja ning kui ma siia Märjamaa-maile tütre juurde tulin, hakkasin lapitekke valmistama. See on huvitav tegevus ja mulle väga meeldis. Ühe vaiba tegemine võtab aega vähemalt kolm nädalat, mõni keerukam kauemgi. Eks ma olen neid ära ka kinkinud, kuid enamus on alles, lähevad siin tütre talus kõik riburada kasutusse. Rohkem ma vist neid ei tee ka, kuigi materjali jagub. Ühtegi tööd mul untsu läinud pole," rääkis 83aastane käsitöömeister.

Toredal suvepäeval oli külastajatele kuhjaga üllatusi. Pakuti 16aastase noore koka Robert Marrandi küpsetatud pannkooke moosiga, Juurimaa ja Voore tallide hobustega sai kaarikusõitu teha. Kuna taluperenaine Marje on kunagi sukeldumisega tegelenud, siis oli päeva tõeline magnet sukeldumise esimeste sammude õppimine kõigile soovijaile kohapealses väikeses basseinis spetsialistide juhendamisel. Adrenaliini kogujatest puudust ei tulnud. Vee all sai näha ka Kaido Haageni veealuseid fotosid.

Õpitoas tegid käsitööhuvilised Eve Burmeistri juhendamisel näputööd ning hiljem võis teda näha koos teiste lõõtspillimängijatega musitseerimas. Hiirvaikselt kuulati tänavuse Raplamaa missi Eisi Mäeotsa kauneid saksofonilugusid. Karin Andesalu rahvatantsutüdrukud, kellel sel suvel on olnud palju esinemisi ja suur tantsupidu selja taga, kandsid ette väga südamliku tantsukava. Kogu päeva juhtis Eesti üks parimaid õhtujuhte Kuldar Koch Pärnumaalt.

Spordisõbrad said vibulaskmises kätt proovida 2011. aasta Euroopa meistri Maario Hansmani juhendamisel. Päeva kulminatsiooniks oli kaks oksjonit: müüki pandi proua Leida 99. lapitekk ning noore koka Roberti valmistatud kohupiimatort. Pakkumine oli üsna tihe, kuid lõpuks selgus tore tõsiasi, et mõlemad tooted läksid Elvamaile. Nimelt oli Leidale külla saabunud bussitäis sõbrannasid, kes oksjonil kohe juhtimise enda kätte haarasid. Olgugi, et väärtuslik ja ainulaadne lapitekk vaid poolesaja euroga kätte saadi, oldi rõõmsad. Maitsev tort müüdi veidi kallimalt. Oksjoni tulu läks heategevuseks toetamaks Robini algavaid õpinguid kokakoolis ning noortele, kes õpivad tekstiilikunsti.

"Mul on siiralt hea meel, et meie perepäevale tuli nii palju rahvast. Ma ei teadnudki, et mul on nii palju sõpru, kes kõik aitasid seda üritust meeleolukaks muuta. Tore on, et kõik, kes seda päeva sisustasid, tegid seda tasuta. Tänapäeval seda just väga tihti ei juhtu," tänas Marje Schmidt kõiki abilisi.

Päeva jooksul sai heidetud pilk ka alles avatavasse uude saunahoonesse ning pisikesse muuseumi, kus just selle talu ajalugu hoiul on. Kohalolnud tõdesid, et sellesse sõbralikku tallu tahavad nad kindlasti veel tagasi tulla. Luhtre talu perepäeva kajastas ka Kanal 2.