Kiili KVH juhatuse liikme Sergei Kivi sõnul käivad tööd vaheajata kuni rajatiste lõpliku valmimiseni. "Korraga ehitab mitu brigaadi, seega käivad tööd samaaegselt mitmes kohas Luigel," selgitab Kivi.

"Tööd toimuvad ka talvel. Ei ehitata vaid siis, kui temperatuur langeb madalamale kui -15, sest plastmaterjalid võivad transpordi käigus ja käitlemisel viga saada."

Et tööd võivad Luigel, kus on palju kitsaid ja tupiktänavaid, liiklemisel ebamugavusi tekitada, palub Kiili KVH elanikelt mõistvat suhtumist. Harjuda tuleb sealsetel elanikel ka müraga, sest kaevetööd ja transport hääletult ei kulge.

Ära eemalda märke!

Kõigepealt ehitatakse Luigel välja torustiku peamagistraalid ning seejärel kinnistute liitumispunktid. Seetõttu ei tasu majaomanikel ehmatada, kui kopp majast möödub, ilma et kraavi kinnistu piirini kaevaks. Liitumispunktid rajatakse hiljem.

Sergei Kivi paneb inimestele südamele, et ei teisaldataks ühtki märki, mille ehitajad on maha pannud. "Inimene võib ekslikult arvata, et tegu on prügiga," märgib ta. "Kuid punavalged lindid, mis on naeltega maas, on geodeetide jaoks üliolulised märgid. See pole prügi ega mõeldud lastele mängimiseks."

Kui tööd on jõudnud nii kaugele, et kinnistute juurde asutakse märkima maha liitumispunkte, peaksid inimesed muutuma tähelepanelikuks. Kui mõni kinnistuomanik leiab, et liitumispunkt võiks olla mujal, peaks ta pöörduma tööde projektijuhi poole või saatma e-kirja aadressil info@kiilikvh.ee. "Liitumispunkti saab vastavalt omaniku soovile nihutada," selgitab Kivi. "Oluline on, et sellest saaks võimalikult vara teada. Kui tehakse juba kaevetöid, võib liitumispunkti asukoha muutmine osutuda kulukaks." Eeltoodud meiliaadressil tuleb saata avaldus, kus on märgitud, kuhu soovitakse liitumispunkti asukohta nihutada. Liitumispunkti asukohta näeb omanik tema kinnistu juurde mahapandud märgist.

Pärast külgühenduse ja liitumispunkti loomist peaks kinnistuomanik tulema kuu aja jooksul Kiili KVH majja. "Meie anname inimesele vajalikud tehnilised tingimused, sest kinnistu omanik peab tagama projekti torustiku majapidamisega ühendamiseks," selgitab Kivi.

Luige vee- ja kanalisatsioonirajatiste ehitust rahastatakse Ühtekuuluvusfondi veemajandusprojekti raames, mistõttu on ÜVK-ga liitumine ühe aasta jooksul peale kinnistu liitumispunkti väljaehitamist kindlasti tasuta. Küll jäävad omaniku kanda kinnistusisese torustiku ehitusega seotud kulud, sest seda Euroopa rahad ei kata.

Infot saab KVH-st

Paralleelselt torustikuga veetakse Luigel kinnistuteni ka kiudoptiline kaabel. Selle eemärgiks on ühendada majapidamiste veearvestid kesksüsteemiga, et elanikel kaoks vajadus igakuiselt veenäite üles märkida ja saata. Kaabel tõmmatakse kinnistu piirini, kust omanik peab selle majapidamisse edasi vedama.

Sergei Kivi tuletab meelde, et Luige elanikud saavad ehituse käigust värsket infot Kiili KVH kodulehelt (kiilikvh.ee). "Me uuendame infot pidevalt ning leheküljel on olemas eraldi alajaotus "Luige", kust värskeima info leiab," märgib ta.

Küsimused, mis vee- ja kanalisatsioonirajatiste ehitamise puhul tekivad, palutakse saata e-kirjaga info@kiilikvh.ee. "Kohapeal toimetavaid ehitajaid ja geodeete ei tasu väga segada, sest neil puudub täpsem info," selgitab Kivi.

Samas tuleb kõigil kinnistuomanikel meeles pidada, et igasugused omavolilised ühendused rajatava vee- ja kanalisatsioonitrassiga on rangelt keelatud. Igasugune tegevus tuleb Kiili KVH-s kooskõlastada.

Ja veel, et keegi ära ei ehmataks: tippajal, kui ilm lubab rahulikult tööd teha, võib Luige alevikus olla korraga töös 8 brigaadi. "Siin ei saagi muud teha, kui paluda elanikelt kannatlikkust," lausub Kivi.
________________________________

Luige aleviku vee- ja kanalisatsioonirajatiste ehitus

Tööd kestavad 6. jaanuarini 2013.

Ehitust rahastatakse Ühtekuuluvusfondi veemajandusprojekti raames.

Tippajal teostab alevikus töid kaheksa brigaadi korraga.

Peatöövõtja on Skanska EMV.Kontaktisikuks on projektijuht Rein Laikoja, tel 502 6296.

Luigel on juba valminud veetöötlusjaam, mis tagab aleviku elanikele väga kvaliteetse joogivee.