2011. aastast alates tuleb maa erastamise järelmaksed – nii põhiosa, intress kui viivised – tasuda rahandusministeeriumi kontole vastavalt kas SEB Pangas (arve number 10220034796011) või Swedbank`is (221023778606). Varem tasuti järelmaksusummad maavalitsuse arvele.

Niisiis nii makse saaja kui pangakonto number muutuvad. Seetõttu peaksid vastava muudatuse kindlasti tegema ka need, kes maksavad maa järelmaksu püsi- või otsekorraldust kasutades.

Makse sooritamisel on edaspidi kohustuslik lisada viitenumber, mille edastasime lepingupartneritele koos saldovõrdlusega. Ülekande selgitusse tuleb aga arusaamatuste vältimiseks märkida kinnistu number, mille eest makseid tasutakse.

Hüpoteegisummade tasumiseks riik arveid ei esita. Maksegraafikut tuleb täita sõlmitud lepingust lähtuvalt. Kui aga mingil põhjusel on tekkinud võlgnevus, siis maksete laekumisel vähendatakse jooksvaid võlgnevusi sellises järjekorras: kõigepealt leppetrahv, seejärel viivis, siis intress ja alles lõpuks põhiosa.

On ette tulnud, et inimene või firma küll tasub õigel ajal hüpoteegimakseid, kuid teeb seda ainult nii-öelda põhimaksest lähtudes. Kui aga osa sellest summast läheb varasemate võlgnevuste katteks, siis selle võrra tasutakse põhiosa vähem ning see toob omakorda kaasa uue võlgnevuse. Seepärast soovitan kindlasti kõigil oma maksete seisuga kursis olla ning jälgida hoolikalt, mis on saadetud saldoteatises kirjas.

Kui hüpoteegimakseid ei tasuta, siis maksetähtaja möödumisel saadetakse välja võlanõue isiku teatatud meili- või postiaadressile. Võlanõudes antud jooksvate võlgnevuste kustutamise tähtaja möödumisel alustatakse võlgnevuste sissenõudmist kohtutäituri vahendusel või kohtumenetlust. Kui võlgnevused kokku on alla 3,20 euro (50 krooni), siis võlanõuet postiga ei saadeta. Kuid see ei tähenda, et võlgnevust ei tuleks tasuda. Lihtsalt teate tavapostiga saatmise kulud oleksid sellisel juhul riigile ebaotstarbekalt suured.

Mõlema osapoole kulusid ja aega saab märgatavalt kokku hoida, kui hüpoteegimaksete tasujad teataksid maavalitsuse riigivara talitusele järjepidevalt kasutatava ja toimiva meiliaadressi. Seda saab teatada e-aadressil hypoteek@viljandimaa.ee.

Veel palun maavalitsuse riigivara talituse poole pöörduda kõigil neil maa erastamise eest järelmaksu tasujatel, kes pole kõnealust saldoteatist kätte saanud. Pahatihti juhtub nii, et vahepeal on meie lepingupartneri posti- või meiliaadress muutunud, aga meile pole sellest teada antud. Meie teatis ei pruugi siis jõuda õigel ajal õige adressaadini. Ka võis mõni teatis minna elavate hulgast lahkunud inimese nimele, sest see teade polnud meieni jõudnud. Aga sageli on ka nii, et kinnistu omanik on juba mõni aeg tagasi surnud, kuid kuni pärimisprotsess pole veel lõppenud, on tema kinnistusraamatus omanikuna kirjas.

2011. aastal hakkab Eestis kehtima uus maa erastamise infosüsteem, mille teeb aktsiaselts Webmedia. Nii nagu see oli maavalitsuste ühtse raamatupidamisüksuse asutamisel, osaleb Viljandi maavalitsus ka selle süsteemi loomisel nii-öelda  pilootprojektis.