Kuid tänavuse peo juurde. Oli kaunis päev. Ka ilm, mis sellel suvel meid just hellitanud pole, oli suurepärane.

Hommik algas Iisaku Rahvamajas šveitslase Ulrike Kochi regilaulust kõneleva filmi "Laulud õhust" vaatamisega. Filmi juhatas sisse Mikk Sarv, kes kõneles filmist ja laulis koos kohaletulnuiga meeleolu just folklooripeole kohaseks.

Samal ajal avati ka Avinurme Elulaadikeskuse laastukorvi, Iisaku Kunstiklubi klaasimaali ja Iisaku Muuseumi paelapunumise töötoad. Õpihimulisi jätkus ohtralt ja ega juhendajatele sel päeval hõlpu antud. Ja mis eriti vahva- ka täiskasvanud olid tublid tegutsejad. 

Virumaa pärimusmuusikud ja Untsakad koos musitseerimas

Päev jätkus Heiki Mätliku hingeliigutava kontserdiga "Eesti rahvaviis kitarril" Iisaku kirikus. Edasi suundus piduliste killavoor peoplatsile Iisaku lauluväljakul, kus esinesid folkloorirühmad Iisakust, Kohtla-Järvelt, Sillamäelt, Püssist, Jõhvist ja Kiviõlist ning külalised - Ingeri-Soome folkloorirühm Talomerkit Peterburist ja Udmurdi noorte folkloorirühm Iževskist.

Kuid ega siinkohal pidu veel läbi saanud. Jätkati pillipiknikuga, kus üles astusid rahvamuusikud Mäetaguselt, Toilast, Iisakust ja Lääne-Viruma noored pärimusmuusikud koos ansambliga Untsakad. Lisaks tutvustas pillikoguja Margus Veenre põnevaid rahvapille, juudi seltsil oli kaasas sofar´i-nimeline rahvapill ja Iisaku noormees Oliver Kask demonstreeris austraallaste didgeridood. Ning siis läks tantsuks Untsakate saatel.

Aitäh Erika Kõllole, Rahvakultuurikeskuse Ida- Virumaa spetsialistile, et killad üle mitmete aastate taas Iisakusse jõudsid. Suured tänud Iisaku Muuseumile, töötubade juhendajatele, Heinarile, Margusele, esinejatele Iisakust - olime tublisti ja rohkearvuliselt esindatud. Tänu ka kõikidele kohaletulnuile - Iisaku jättis endast folklooripeopaigana äärmiselt hea mulje.

Kuid nii suurt pidu ei saa kuidagi korraldada ilma toetajate abita.

Meie tänu kuulub Eesti Kultuurkapitalile, Eesti Kultuurkapitali Ida-Virumaa ekspertgrupile, IVOL-ile, Virumaa Pärimuskultuuri Programmile, folkloorifestivalide toetusprogrammile, rahvakultuuri maakondlikule toetusprogrammile.