Alustati kell 12 ühise hümnilaulmise­ga. Külapäeva avas vallavanem Margus Jaanson, päevakohaste tervitustega esine­sid vastne Rapla vallavanem Ilvi Pere ja Järlepa külavanem Vladimir Tolmats. Aili Normak kutsus peolisi üles meenutama neid, kes läbi aegade Mahtra-mail tegut­senud-toimetanud. Päevale lisas pidulik­kust volikogu esimehe Sirje Endre ettekan­ne „Põhiseadus, riigi iseseisvus ja kodanik", mille tekst eelpool täielikult ära toodud.

Päeva meelelahutuslikuma osa juhata­sid sisse kandlemängijad Jane Priimägi, Britta Roosaar ja Kristel Kuljus Helle Andersoni leebel, kuid kindlal eestvõttel. Seejärel astus ette neljaliikmeline „noorte­seltskond" - Virve Pavelson, Olvi Lobjak, Milvi Parek ja Mihkel Allikof, kellel käes mängukaru või -auto, kellel linavalged patsid peas või retropäikeseprillid ees. Imelik, et oma lapselikule välimusele vaa­tamata pajatasid nad millegipärast vana­dusega kaasaskäivatest nähtustest.

Päevajuht Signe Piirsalu programmi­tutvustuse järel suunduti õpitubadesse, kus kogenud juhendajate käe all valmistati kin­kekarpe, ehteid ja isegi seepi. Keraamika­huvilised viis autobuss Atla mõisa.

Neid, kes tervislikest eluviisidest lugu peavad, kutsus Ilvi Pere räätsamatkale ja kepikõnnile.

Pärast sellist „rahmeldamist" kiskus kõi­ki suure supikatla juurde. Edy ja Lauri Priimägi olid oma põllul kasvatatud kraa­mist valmistanud mõnusa roa, mida nüüd lahkesti jagasid. Soovijatele jagus ka koh­vi ja saiakesi. Jooke ja kommi-küpsist pak­kus Järlepa pood rõõmsameelse müüja Marju Kauri isikus.

Pärastlõunal võeti käsile tõsisemad teemad. Paari tunni jooksul arutleti küla arengu teemadel, paberile said hääbuva ja hästitoimiva küla tunnusjooned. Leiti, et hästitoimivas külas on rahvas eluga ra­hul, inimestel on tööd ja tegevust, vajali­kud teenused on kättesaadavad, teed on korras ja talvel lumest puhastatud, rah­vas suhtleb omavahel, inimesed on abi­valmis ja hoolivad üksteisest ning vajali­kud teated jõuavad iga elanikuni. Täht­saks peeti, et külarahval on autoriteetne esindusisik - külavanem.

Külavanema valimised olidki järgmi­sena päevakorras. Teade valimiste kohta oli varakult kõigile küla peredele kätte toimetatud ning palutud ka kandidaate üles seada. Et varasemaid ettepanekuid polnud laekunud, anti võimalus kandidaa­tide esitamiseks kohapeal. Külavanema kandidaadiks seati üles Ain Roosimägi, kes mõnevõrra murelikult (pingelisest tööst tulenev ajanappus) siiski lõpuks kindla nõusoleku andis. Järgnenud hääletus oli üksmeelne, kõik hääletusel osalenud toe­tasid ülesseatud kandidaati, vastuhääli ei olnud. Seega valiti 18. augustil Mahtra külavanemaks Ain Roosimägi.

Ain on põline Mahtra mees, kes tunneb hästi külas elavaid inimesi, talle on tuttavad Mahtra põllud, heinamaad, metsad ja rabad. Tal on hea huumorimeel. Ta ei tee liigseid sõnu, aga on alati olemas, kui tema nõu ja abi vaja on.

Mahtra Haridusseltsi aktiivsemad liik­med lubasid ka edaspidi külaelu edenda­misel kaasa lüüa ja külavanemat igati toe­tada.

Olles tõsiste teemadega lõpule saanud, süütas vastne külavanem lõkke ja Timo Priimägi võis kogu päeva saatnud muu­sika valjemaks keerata.

Ja et ükski külapidu ei ole täiuslik ilma jõukatsumiseta, peeti maha kanajalgpalli võistlus, kus olid vastamisi küla mehed ja küllatulnud mehed. Kanajalgpallis on kohustuslik kanda „spetsiaalseid prille", mille valmistamiseks põhjata plastjoogi­ topsid pesukummiga kokku seotakse. Kohalike suureks rõõmuks jäid peale küla mehed!

Külapäeva korraldas Mahtra Hari­dusselts LEADER-programmi ja Juu­ru Vallavalitsuse toel.

Suur tänu toetajatele ja kõigile, kes külapäeva heale kordaminekule oma osalemisega kaasa aitasid.