Majanduskomisjoni tegevusvaldkonnad määrati koos komisjoni moodustamisega 2009. aasta novembrikuus ja loetelu on õige pikk. Lühidalt kokku võttes tegeleb majanduskomisjon valla rahaasjade ja arenguga.

Komisjoni üks kõige olulisemaid ülesandeid on valla arengukava vastuvõtmine ja muutmine ehk teisisõnu tuleb täpselt paika panna, mida vallas edaspidi teha plaanitakse. Teine väga tähtis ülesanne on valla eelarve vastuvõtmine ja muutmine, ehk tuleb otsustada, kui palju planeeritud tegevustele kulutatakse ja kust see raha saadakse. (Täpsemalt vaata majanduskomisjoni tööst valla koduleheküljelt aadressil www.harku.ee.)

Kavas avada blogi

Kuigi komisjoni otsused ei ole volikogu jaoks siduvad, on seni üksmeelel oldud – eelmise aasta jooksul ei ole ükski komisjoni otsus läinud vastuollu volikogu otsustega. See on pea ideaalne olukord ja kahtlemata näitab, et volikogu usaldab oma komisjoni ja selle tööd.

Majanduskomisjoni korralisi koosolekuid peetakse kord kuus. Praegu on tegemisel valla uus põhimäärus, mis loodetavasti lubab komisjoni koosolekuid osaliselt pidada ka elektrooniliselt. Nii saab kiireloomulisi ja vähemmahukaid eelnõusid menetleda kiiremini.

2011. aastal on majanduskomisjonil plaanis avada ka blogi, kus töös olevate eelnõude kohta saaksid oma arvamust avaldada ka kõik vallakodanikud. Olen kindel, et inimeste kaasamine avaldab komisjoni tööle positiivset mõju.

Edukas maksukaotus

Kui rääkida juba tehtust, siis läinud aasta üheks suuremaks saavutuseks oli konservatiivne eelarvepoliitika, mis võimaldas teha aasta lõpus olulisteks investeeringuteks positiivse lisaeelarve. Sellega ei saa praegusel raskel ajal kiidelda just paljud omavalitsused. Mainimata ei saa jätta ka kohalikku maamaksureformi ehk valla kodanike kodude vabastamist maamaksust.

See, et maksuvabastus oli õige otsus ja inimestele meeltmööda, oli kohe tunda: esimese kahe nädala jooksul peale Harku vallavolikogu kehtestatud maamaksuvabastust valda registreeritud inimestele sai vald juurde 80 uut elanikku, detsembris veel ligi 300. Maamaksust vabastamisega võitis nii vald kui selle elanikud. Meie oma elanikele/kodanikele jäi kätte arvestatav – eriti praeguses raskes majandusolukorras – rahasumma, umbes 280 000 eurot, samas uute lisandunud vallakodanike maksutulu korvab valla eelarves maksuvabastuse tõttu tekkinud augu (kui võtta arvesse keskmise maksutulu ühe lisandunud vallakodaniku kohta).

Just majanduskomisjonilt tuli 2010. aasta eelarve menetlemise käigus idee eraldada raha kohalike esinejate kontsertide korraldamiseks – sellest kasvas välja suure populaarsuse pälvinud ja tuhandeid vallainimesi kokku toonud Tabasalu päev. 2011 on oodata juba kahepäevast üritust, seekord ilmselt ka uue nimega – Harku valla päevad.

Eelarve lugemisele

Väga olulised otsused on tehtud ka selleks, et saada juurde uusi lasteaiakohti. Mulluste otsuste tulemusel on juba tulnud ja tuleb lähiajal juurde üle 300 uue lasteaiakoha. Nii pandi eelmise aasta

12. novembril nurgakivi Tiskre külla ehitatavale Alasniidu lasteaiale, mis valmib tänavu kevadeks ning kus saab olema 144 lasteaiakohta.

Läinud aasta lõpus sai valmis valla 2011. aasta eelarve projekt, esimene euroeelarve, mahus umbes 12,8 miljonit eurot. Eelmisel nädalal olid eelarve parandusettepanekud arutlusel majanduskomisjoni avatud koosolekul, kus lisaks komisjoniliikmetele osalesid ka teiste komisjonide esindajad. Ühehäälselt otsustati saata vallavalitsuse poolt esitatud eelarve volikokku teisele lugemisele ehk vastuvõtmiseks.