Avaldusi oli vallavalitsusse esitatud 136, kuid noortepoolseid äraütlemisi oli täpselt nii palju, et lepinguid sõlmis vallavalitsus vaid 117 noorega. Nii mõnigi leidis endale selle aja jooksul tasuvama töö Tallinnas või lihtsalt loobus hommikusest ärkamisest.

Töötati tasu eest

Malevlased tegid tööd ja said selle eest tasu - 1,8 eurot tunnis ja lisaks puhkusetasu. Tublid töö- ja puhkelaagris osalejad olid agarad töösipelgad, kes said väikese lõunasöögi ja pärast seda külastati erinevaid põnevaid kohti: Lennusadam, Teletorn, Skypark, Nukumuuseum ja loomulikult kõige põnevamaks osutus Vembu-Tembumaa, millele aitas kaasa suurepärane grilliilm.

Kelle heaks malevlased töötasid?

Kogu perioodi jooksul sai tehtud ära palju tööd. Sellele aitasid kaasa kohalikud fi rmad ja ettevõtted, kes noortele tööd pakkusid. Kõige populaarsemaks osutus nn. ettevõtete rühm, kes töötas kahe nädala jooksul Kalevis, Puumerkkis, Veski-Matis, ABB-s, Pipelifes ja AS-s Uvic. Enamasti oli fi rmadel ja ettevõtetel pakkuda üldkoristustöid, lisaks riisumist, pesemist, asfaldi puhastamist jne.

Lagedil töötav rühm tegi väga head tööd turbarabas AS Ahtol ja 2 päeva töötati veel AS Ruduses. Lisaks sellele tehti tööd Jüri terviserajal, gümnaasiumi staadionil, Vaskjala tamme juures ning Õie, Taaramäe, Tõrukese ja Pillerpalli lasteaedades.

Kiidusõnad kalmistu rühmadele ütles kalmistuvaht Andres Seepter, kus töötasid rühmadest Jüri I ja Vaida II. Vaatamata sääskedele tehti seal palju tööd ära.

Maleva kokkutulek oli menukas

Esimest kord kavandasime ka maleva kokkutulekut, täpselt nagu vanadel headel aegadel. Kokkutulekul pandi ennast proovile kõikvõimalikel võistlustel, konkurssidel, tehti ettevaatlikult tutvust ettevõtlusmaailmaga ja igaüks püüdis oma karjääri kujundada. Sai palju tantsida ja hästi süüa - oli ühe malevlase kokkuvõte kolmest päevast.

Esimese õhtu üllataja oli „Animal Drama", mis pakkus palju avastamisrõõmu muusikamaailmast. Suur tänu ilmataadile, kes meist suure vihma eemale hoidis.

Uuendused järgmiseks aastaks

Järgmisel aastal on uuenduseks kindlasti see, et kõikide noortega toimub malevasse registreerimisel individuaalne vestlus. Püüame vältida olukorda, kus noor on alla kirjutanud lepingule ja lahkub tööpostilt, ilma et oleks seda kellelegi öelnud. Lisaks saame ka vestelda tööohutuse teemadel, mis on ülimalt oluline. Kuigi viimase 3 aasta jooksul pole suuremaid õnnetusi tööpostil juhtunud, on alaealiste turvalisus tööobjektidel siiski ülioluline. Seda on alati rõhutanud ka ettevõtete esindajad, kes noori tööle võtavad. Tulevikus püüame teha nn. 16-17 aastaste rühma, kes saavad teha tööd 5 tundi päevas, neil on võimalus teha väiksemaid elektri- ja ehitustöid. Ja loomulikult tahame osaleda Tallina Õpilasmaleva poolt korraldatud kokkutulekul kuskil kaunis Eestimaa paigas.

Loodame taastada endist maleva vaimu

Kas kunagi õnnestub meil saavutada aastakümnete tagune malevavaim, kus tööd tehti õhtust hommikuni, tõstes heinapakke aina kõrgemale ja kõrgemale, olenemata tänapäeval valitsuse määrustest ja tööinspektsiooni kooskõlastustest, lastevanemate soovidest.

Kus püüti elavdada kohalikku elu, ehitada uusi hooneid, omakeskis luua laule, mis "kellelegi" ei meeldinud ja millest sai alguse nii mõnigi kogu elu kestev sõprus ja miks mitte armastus. Kokkutulekut toetas rahaliselt Leaderprogramm.

Suured tänud rühmajuhtidele Kristiina Suvile, Kädi Kuhlapile, Marleen Hiiekivile, Siret Soodlale, Aivo Tammelale, Andres Seepterile ja Aivo Hommikule.