Internaatkoolis olid kőik rühmad mardilaupäevaks selgeks őppinud mőne huvitava etteaste, millega siis őhtul őpilaskodus teiste ees esineti. Külla tulid ka mardiisa ja mardiema. "Mardiisa oli üsna kőhnuke, pereema aga punapőskne Eesti naine. Kaasas oli neil ka nende lapsuke," kirjeldas Päinurme Internaatkooli huvijuht Kaidi Ehamäe külas käinud mardiperet. Pärast pererahva tervitamist vőttis mardiisa kaelakotist peoga viljateri, herneid vői muud sellist ja "külvas" need viljaloitsu saatel pőrandale.

Siis läks esinemisjärg teistele. Lauldi, mängiti, küsiti mőistatusi. Kaidi Ehamäe sőnul said lapsed hea ülevaate mardipäeva traditsioonidest. Kavad olid väga läbimőeldud, kuni selleni välja, et martidel olid kaasas vitsad, millega puudutades őnne sooviti.

Kiiremad poisid-tüdrukud jőudsid ka külainimeste juurde, kes olid vahvatest santidest vaimustatud. "Viimased mardid olid eriti südamelähedased, sest tuletasid meelde aegu, kui sai ise külapeal lauluga käidud. Imetore, kui see traditsioon uuesti au sisse tőuseb," vahendas üks mardisante vőőrustanud kohalik naine.