Esmaspäevaõhtuses telesaates „Eesti otsib tippmodelli" žüriilaua taga istuv brünett naiskohtunik jätab mulje kui halastamatu ja karmi sõnaga amatsoon. Soeng želeetatud, laitmatu meik ja teravatoonilised hinnangud, mis nõrgema natuuriga modellihakatise suisa pisaraisse võivad paisata.

See on Margit Jõggeri telesaate roll ja avalik nägu. Aga on olemas ka üks teine Margit. Naine, kes laupäevahommikul mugavates dressipükstes ja täiesti glamuurivabalt oma Vatsla külas asuvas kodumajas teismelise pojaga hommikukohvi joob. /Ta on mul nii tubli ja iseseisev, aga kodus olles naudime mõlemad lihtsaid jutuhetki elust ja maailmast/. Naine, kes oma modelliagentuuri uue verinoore kasvandikuga plaani peab, kuidas sobitada koolilõpetamine Milanos toimuva moeetendusega. /Alati tuleb lähtuda tüdruku heaolust. Väga tihti ei ole mul olnud oma elu, sest prioriteet number üks on tüdrukute eest hoolitsemine välismaal/. Naine, kes küünarnukkidega nügides ja iseloomu näidates on võidelnud välja oma koha nii kodumaises kui piiritaguses modellimaailmas ning lennutanud maailma moepüünedele eestlannast tippmodelli Karmen Pedaru. /Ma julgen väita, et kui helistad ükskõik missugusesse välismaisesse agentuuri, mind ikka tuntakse. Ja Karmen on oma reitinguga hetkel maailma esikümne seas/.

Miks Sa võtsid vastu pakkumise saates kohtunikuna osaleda?

See andis mulle hea ülevaate, mis selles valdkonnas Eestis üldse toimub. Castingud viidi läbi ju 30 kohas üle Eesti, ligi tuhat tüdrukut käis läbi. Telesse valisime muidugi mitte pelgalt modelle, vaid just karaktereid, et saade saaks huvitavam. Aga see linnalegend, et Eesti tüdrukud on ilusad, on täiesti adekvaatne. Ise siin keskel elades ei suuda seda hinnata. Prantsusmaal näiteks on ju naised kõik nii sarnased - pruunisilmsed, tumedajuukselised. See meie aastasadade jooksul segatud veri ongi meie trump.

Kuidas hindad ise saadet? Vaatajanumbrid just väga kõrged ei ole...?

Aga millal siin Eestis üldse millessegi uudsesse on positiivselt suhtutud? Minu meelest on saatel isegi kõrge reiting, arvestades, millised on kommentaarid. Ma pole küll kelleltki midagi head kuulnud. Eesti inimesel on nagu mingi kompleks. Minu meelest on küll hea saade. Igal tüdrukul on oma karakter, on hoogu ja parasjagu intriigi, hästi on kokku lõigatud.

Kas see Sinu halastamatu ja kurja kohtuniku roll on natuke nagu ette antud ka või?

Nojah, eks saates peab nii olema, et üks on karmim ja teine leebem. Eks ma sellise ülbe bitchi kuvandi olen saanud jah. Aga tegelikult olen ma olemuselt pigem otsekohene kui halastamatu. Proovin ikka objektiivne olla, kommenteerin seda, mida näen. Tüdrukud on ju nii noored ja haprad, kardavad. See on uus maailm nende jaoks, ei saa ju väga halastamatu olla. Eesti imekaunitel tüdrukutel ja naistel jääb nagunii enesekindlusest ja usust vajaka. Kui modell on laval selline haprakene ja ebalev, siis ei taha keegi oma kunsti tema seljas näidata. Laval kõndides peab olema karakterit - uhke kõnnak, intensiivne pilk.

Milline väljund saate võitjal Eestis üldse võiks olla?

Null. Absoluutne null. Eestis ei ole modelliäri kui sellist. Summad, mis siin liiguvad, on naeruväärsed. Firmad ei taha maksta. Kui välismaal võib isegi new-face saada show eest 400 eurot või on trade, kus disainer annab modellile oma rõivaid, siis siin pakuti ühe show eest netosummat 8 eurot. Millest me siin räägime! Eestis ei saa äri ajada, siin on nagu taimelava lihtsalt.

Aga ma usun, et lisaks võitjale tuleb sealt saatest veel paar tüdrukut, kellel oleks potentsiaali modellina läbi lüüa. Välismaal.

Oled esinenud julge avaldusega, et teisi tegijaid peale Sinu firma MJ-Models Eestis sellel alal polegi?

Ma julgen väita küll, et kui helistad ükskõik millisesse välismaa agentuuri, siis mind teatakse. Aegade algusest peale olen käinud pidevalt piiri taga pildistamistel, show´del. See on inimeste äri, suhted loevad, oluline on, et sind teatakse ja usaldatakse. Ja nüüd, Karmeniga, see on vaieldamatult hoopis uus tase, kus ma nüüd liigun.

Karmen Pedaru on Sinu peamine kaubamärk siis täna?

Jah, nii võib öelda küll. Leidsin ta kuus aastat tagasi Draamateatri garderoobist, olin pojaga just "Kevade" etenduselt tulnud. Ja ühtäkki seisab minu kõrval imeline kaunis noor tüdruk! Küsisin, kas ta onV KODUVALD juba kusagil agentuuris. Ei olnud. Ja nii see läks. Tegime esimesed pildid, saatsin need ühele partneragentuurile ja kohe kinnitati Karmenile Teen Vogue fotoseeria. See on ikka väga kõva sõna.

Täna on ta maailma esikümne seas. See pingerivi kujuneb selle põhjal, kui palju kampaaniaid tüdrukul on olnud, palju esikaasi jne. Karmen on viimase aasta jooksul teinud mitu suurt kampaaniat - Guccile, Ferragamole, Fendile.

Milline see emaagentuuri roll, Sinu roll, üldse on?

Tuleb leida tüdrukule õiged kanalid, õiged väljundid. Selle jaoks peadki teadma välismaiste agentuuride inimesi. Kursis olema, kellel millised kliendid on. Põhimõtteliselt võib tüdruku karjääri ka ära rikkuda, kui saadad ta kehva agentuuri, sest kliendid lihtsalt ei suhtle selle agentuuriga.

Öeldakse, et modelliäri, aga kus see äriline koht on? Kust need rahavood tulevad?

Klient maksab välismaisele agentuurile ja see siis omakorda emaagentuurile. Mida parem tüdruk on ja mida rohkem kampaaniaid ja moeetendusi, seda paremini läheb ka emaagentuuril. Oleneb, mis tasemel teed. Keskmisel tasemel tüdrukud toovad leiva lauale, aga kui on juba üks tippmodell, siis on see väga hea äri. Väga hea. Arvatakse küll, et see modellimaailm, et see on mingi tilu-lilu asi, aga tegelikult on see tõsine äri nagu iga teinegi.

Meesmodelle Eestis nagu väga polegi. Miks?

Ma ütleks, et Eesti mehed on pigem targad kui nartsissistlikud. Ja Eesti mehed on minu meelest ka suhteliselt pehmete naiselike näojoontega. Skandinaavias, mis annab palju meesmodelle, seal on sellised tugevad lõuapärad meestel, nad on ürgviikingid. Selliseid mehi siin pole. Ja üldse on see meesmodellide äri keerulisem. Mees peab olema trimmis, aga mitte liiga suurte musklitega. Peab olema kõhn, aga siiski sixpack'iga. Katsu siis aru saada, kus see piir läheb. Ja raha, raha muidugi ka. Kui tüdruk läheb välismaale, makstakse talle avansina kinni nii lennud, taskuraha kui elamiskulud. Mehed peavad selle kõik ise maksma.

Kuidas Sa ise suhtud sellesse välisesse glamuuri, mis modelliäriga kaasas käib?

Visuaal on loomulikult selles äris oluline. Ka mina ei saa minna tööle, eriti veel välismaal kohtumistele või casting'utele remondiriietes. Pealaest jalatallani vaadatakse sind üle. Olen jätnud ise näiteks haigena minemata mõnele show'le, kes neid palavikust paistes silmi näha tahaks. Aga modellide, eriti alustavate tüdrukute puhul, ei huvita kedagi, oled sa haige või pahas tujus. Ja keha kui tööriist, selle eest tuleb hoolitseda. See on nagu sportlastel või baleriinidelgi. Samamoodi tuleb end vormis hoida. Aga need linnalegendid, et modellid söövad apelsinimahlas leotatud vatitupse, et saledad püsida, see on täielik jama. Muidugi on ka äärmuslikke käitumisi, aga mitte midagi fataalset.

Ja mis puutub näiteks ajakirjafotode tuunimisse, siis Prantsusmaal ja Itaalias on suund juba ikka naturaalsusele, enam ei photoshopita nii hullult. Ja kõik need süstimised ja lõikamised on ka rohkem LA teema. Kuigi ma isiklikult arvan, et kui tüdrukul on ikka miinus B rind, siis võiks lasta sellest teha kena A korvi. Kui see enesekindlust tõstab, siis on täitsa okei. Oluline on end mitte üle kohendada ja end naeruväärseks muuta. Aga nagu ma olen öelnud, lisaks välimusele on ka karakterit vaja. Kui on kaks kaunist tüdrukut, üks naeratab ilusasti, teisel on lisaks ka vürtsi sees, siis see vahe on ka fotodel näha. Ühe pilt annab sulle mingi sõnumi, kõnetab sind, teisel on silmad nagu keedetud kalal.

Ise oled mingit välist iluabi kasutanud?

No ikka natukene. Mul on nõrgad küüned näiteks, nendele teen vahel tugevdavat profülaktikat geeliga. Laupa olen ka veidi silendanud. Kui need asjad ei ole eluohtlikud ega tee inimest kellekski teiseks, siis on see okei.

Miks üks noor ilus tüdruk üldse peaks modellindusega tegelema?

Minu nägemuse järgi on see kõige parem töö üldse noorele tüdrukule. See annab momentaalselt reisimise ja mujal maailmas elamise võimalused. Silmaring avardub ja kui oled nutikas, teenid ka raha.

Kas see saates osalemine toob tulu ka Sinu ärile?

Pigem isegi mitte, oleneb suhtumistest. Meedia on minust praegu maalinud sellise kõrilõikaja bitchi, see ei pruugi hästi töötada. See oli mulle ausalt öeldes üllatus, selline meediahuvi. Ma olen ju varem ka suuri projekte teinud, aga nüüd isegi Autoleht helistas ja tahtis lugu teha. Aga üldiselt ma ei lase end neist arvamustest häirida. Minu jaoks olulised inimesed teavad, kes ma olen. Ja ma ise tean. Ma olen lapsest saadik pidanud end kehtestama. Minu esivanemad on elanud minu praeguses kodumajas Vatslas juba eelmisest sajandist ja kõik oma plikaea suved veetsin siin külas. Kuus naabripoissi ja mina. Iseenda eest pidi võitlema, ma usun, et kusagilt siit Vatsla vahelt see kange iseloom ka pärit on.

Endaga peab elama harmoonias. Ja isegi, kui on täitsa hull päev olnud, tuleks mõelda nii - sa hingad. Sa tegid hommikul silmad lahti. Kõik on juba korras!