Tema sõnul on tähtis, et oleks võimalikult suur ühisosa ja maksimaalselt kõik hääled oleksid koalitsioonis esindatud. „Oleme võtnud väga rahuliku positsiooni, eesmärk ei ole mitte võimuvõitlus, vaid et Tartu saaks omale toimiva linnavalitsuse,“ rääkis Tsahkna.

IRLi programmis on lasteaiakohtade järjekorra kaotamine, õppelaenutagastuse ja huviringide rahastamise teemad. Samuti kogu linnavalitsemise kultuuri muutmine, eriti mis puudutab linna planeerimist. „Programm peab olema selline, mis muudab ka Tartu linna juhtimist,“ ütles Tsahkna ja viitas, et seda on soovinud ligi 30 000 valijat. Ta kinnitas ka, et mingisuguseid eelkokkuleppeid ei ole IRL kellegagi teinud.

Läbirääkimised tulevad pingelised

Küsimusele, kellega võimalikest koalitsioonipartneritest tunneb ta kõige lähedasemaid tundeid vastas Tsahkna: „Minul on kõige lähedasemad tunded Tartu linna elanikega ja nende lubaduste täitmine.“ Ta kinnitas, et tahab tulla tagasi Tartusse. Aga tähtsam kui linnapea koht, on Tsahknale see, et sisu saaks tehtud ja ta lubas tegutseda selle nimel.“Isiklik ambitsioon ei tohi olla esmatähtis,“ lausus Tsahkna. „Võimuvõitlused ei too inimestele midagi head.“

Tsahkna, kes on olnud ka riigi tasemel koalitsioonikõneluste läbirääkija, tunnistas, et läbirääkimised tulevadki väga pingelised, sest viimase 16 aasta jooksul ei ole sellist olukorda Tartus olnud.

„Varem on Reformierakonna ülekaal olnud väga suur, aga täna on mandaadi saanud ka kaks valimisliitu ja seda ei ole Tartus varem olnud,“ märkis ta. „Kes iganes hakkab Tartut valitsema, peab saama volikogu laiapõhjalise toetuse.“

Kuni ei ole kokku lepitud linnapea isikus ja volikogu ei ole linnapead ametisse määranud, on kõik linnapea kandidaadid. Kohtade jagamiseni jõutakse Tsahkna sõnul kõige lõpus - kes ja mis koha peal hakkavad programmi ellu viima.

„Tartu omapära on see, et käsuliinid ei jookse nii, kuidas keegi pastakat tõstab“ lausus Tsahkna. Ta möönis, et programmide ühisosa on paljudel sarnane ja Tartu võiks olla linn, kus koalitsiooni moodustavad kõik valituks osutud jõud, kuid sellisel juhul tekiks edasiviiv opositsioon koalitsiooni sisse.

„Ükspuha, kes tahab neli aastat Tartut edukalt valitseda, peab läbi viima ka muutused, sest mandaat, mis volinikele anti, on täpselt selline,“ kõneles Tsahkna ja lisas, et konsultatsioonid on normaalsed ja tavalised.