Huvitav oli vanausuliste muuseum Kolkjal. Giidi emotsionaalsest vestlusest selgus, miks vanausulised siia tulid, millised olid nende tõekspidamised, peretraditsioonid ja ellujäämine läbi aegade. Muuseumis on sisustatud tüüpiline vanausuliste elutuba, voodite, laua, kummuti ja peegliga. Välja on pandud vanausuliste riided, vanaslaavi raamatuid, kaelariste ja palju muud.

Väsimus taandus kohalikus Kala- ja sibularestoranis kala- või sibulasuppi süües.

Järgnevalt köitis meid Alatskivi loss, mille laskis ehitada Luunja parun 19.sajandil Inglise kuningliku residentsi eeskujul oma jooniste alusel. Alatskivi loss seob endas kolme täiesti erinevat kultuuri: šoti, mis väljendub lossi arhitektuuris; eesti talurahvast, kui inimesi, kes elasid ja töötasid lossis ja mõisamaal ja saksa aadlit, kes esindab aristokraatiat ja vanu saksa tavasid.

Tagasitee äärde jäi Palamuse, kus värskendasime veelkord Teele, Tootsi, Kiire lugusid nii piltidelt kui klassitoas.

Emotsionaalse punkti pani Pilistvere kivikangur, kuhu panime ka Mulgimaalt toodud kivid mälestamaks kõiki võõrvõimu käe läbi hukkunuid ning kellest paljude saatus ja kalmuküngas on teadmata.

Ekskursiooniga lõppes Meelespea Klubi 2012/13 aasta hooaeg. Suur tänu kõigile klubi liikmetele ja külalistele selle hooaja ettevõtmiste õnnestumiste eest.

Täname Abja Vallavalitsust ja Abja Kultuurimaja, kes on meie tegemistel abiks olnud.