Mälestuskivi valmistamise ja sellel oleva teksti kinnitamisega oli raskusi. Tolle aja nõuete järgi pidid kõrgemad ametnikud selleks loa andma. Otsest äraütlemist ei olnud, kuid asjaga venitati kõikvõimalikke võtteid kasutades. Mälestuskivi tekstiks „Tõru" klubis valiti esialgu kaks varianti Ristikivi luuletustest. Esimene variant saadeti ametnikele kinnitamiseks. Siis nõuti veel selle luuletuse täisteksti. Siis saadi vastus, et selline tekst ei sobi.

Aga kivipüstitamise päev lähenes ja tuli kiiresti anda tekst kiviraidurile. Siis Uku Pihlak otsustas anda käiku teise variandi - ...kojuigatsus, kauguseigatsus/ kahte harusse kasvanud puu... Need värsid ka kivisse raiuti, kuigi selleks puudus kinnitav luba.

Kivi püstitamise takistusteks olid veel keeld kohapeal üles panna teateid ja kuu-lutusi ning kooliperel ei soovitatud üritusest osa võtta. Sellegi poolest osa kooliperet osales. Kohal oli Eesti Raadiost Mari Tarand ja Tallinnfilmi operaatorid, kes sündmuse jäädvustasid nii helis kui pildis.

Avasõnad ütles Pärnu rajooni RSN T/K esimehe asetäitja sm. Ester Mäger. Kivi avamisel kõnelesid veel „Tõru" president Trivimi Velliste, asepresident Uku Pihlak ja klubi liige Artur Laast.

Kivi püstitamise kõik kulud olid 3054 rbl.. Annetustega kogutust rahast jäi veel järele 1431 rbl. ja 79 kopikat. See summa annetati Eesti Kultuurfondile 29.12.87.

25.juunil 1988.a. toimus V Varbla rahvapidu. Selle peo esimese üritusena avati Varbla endisel algkoolihoonel mälestustahvel

Karl Ristikivile tekstiga - Varbla algkoolis õppis aastail 1922 - 27 kirjanik KARL RISTIKIVI. Selle tahvli valmistas „kivimees" Laas Särglepp. Tahvli avamisel kõneles klubi „Tõru" ja Eesti Muinsuskaitse Seltsi nimel Artur Laast. Tahvli avamisest tegi saatelõigu Eesti Raadio 2.juuli 1988.a. Kultuurikajale Helju Jüssi.

Käesoleva väikese meenutusega avaldan Varbla tänase põlvkonna nimel tänu Trivimi Vellistele, Uku Pihlakule ning Eesti Kirjandusmuuseumi direktorile Janika Kronbergile, kes külastas meid 13.07.2012.a ja rääkis meie rahvale Karl Ristikivist.