Toetust vajavad nii mehed kui naised, nii koos kui eraldi. Kuidas oleks kõige targem peresid toetada? Kuidas leida ja küsida abi? Kuidas saaks tagada koolituste ja nõustamise järjepidevuse võimalikult kodu lähedal? Kas kompetentsuskeskustest oleks abi? Küsimusi on rohkem kui vastuseid, ent Eesti elu edenemiseks ja perede kestmiseks on vaja leida võtmeküsimustele vastused. Iga teine pere meie riigis kipub koost lagunema. Seda on ohtlikult palju.

Perekeskus Sina ja Mina ja sihtasutus Väärtustades Elu korraldasid möödunud aasta jooksul koostöös sotsiaalministeeriumi, haigekassa ja omavalitsuste spetsialistidega Lääne-Viru, Viljandi ja Harju maakonnas riskirühma peredele mõeldud toetusprogrammi, millega pakuti eri tsüklitena Gordoni perekooli metoodikal rajanevat lastevanemate koolitust ja Eestis veel vähe tuntud PREP-paarisuhtekoolituse meetoditele tuginevat perede koolitust, samuti internetinõustamist, sealhulgas raseduskriisi puhuks.

Projekti nimetus «Töö- ja pereelu edukas ühildamine tööturul püsimiseks ja tagasi tööturule suundumiseks koostöös kohalike omavalitsuste spetsialistidega» kätkeb lihtsat tõde: õnnelik ja rahuldust pakkuv pereelu toetab meie tööd ja karjääri.

Pika nimega projekti eesmärk oli aidata inimestel paremini mõista töö- ja pereelu seoseid ning parandada selle kaudu oma võimalust taas tööle saada või muuta harjumuspäraseid eluvaateid, sest head lähisuhted aitavad meil hakkama saada nii tööl kui elus.

Aasta jooksul osales koolitusprogrammis üle 600 inimese, raseduskriisi nõustamist sai sama palju inimesi. Lisaks tunti suurt huvi internetinõustamise vastu. Projekti ühe eestvedaja, SA Väärtustades Elu esindaja Kaia Kapsta sõnul toetati projekti käigus enam kui 2000 inimest.

Projekti Viljandi koordinaatori Margit Pajo arvates on teretulnud, et üks organisatsioon teeb suure projekti ja pakub koolitusi mitmes maakonnas. «Meie maakonnas olid selle koostööpartnerid SA Viljandi Haigla, Päikesekillu perekeskus ja omavalitsused, kes aitasid leida sobivad ruumid ja olid abiks ka muudes korraldusküsimustes,» ütles Margit Pajo.

«Euroopa sotsiaalfondi toel korraldatud katseprojekt oli mõeldud eelkõige nendele peredele, kus üks või mitu vanemat on töötuks jäänud või jäämas,» seletas projekti juhtpartneri, perekeskuse Sina ja Mina tegevjuht Ly Kasvandik. Nii selle juhid kui koordinaatorid tõdesid, et samasugust tuge vajab peaaegu iga teine Eesti pere, sest meil ei peeta vanemaks õppimist ning toimetuleku- ja suhtlemisoskuste omandamist perevõi paarisuhte parandamiseks veel enesestmõistetavaks ja paljudes kohtades ei teata, millist abi on võimalik saada.

Gruppide täitumise kohta sõnas Margit Pajo, et osalejaid ei olnud PREP-i paarisuhtekoolitusele kerge leida, aga need, kes tulid, jäid rahule. «Osavõtmist lihtsustas see, et koolitus on jagatud kahele päevale. Boonused olid kindlasti osaleja käsiraamat, aktiivõppe meetod ja professionaalsed koolitajad.» Margit Pajo arvates võiks PREP-i koolitusse kaasata rohkem noori, et aidata püsisuhet alustanutel teineteist mõista ja õpetada neid oma tunnetega toime tulema.

Gordoni perekool on Eestis tuntud koolitusmudel, mis toetab lapsevanemaks olemist ning õpetab laste ja partneriga tulemuslikult suhtlema. Gordoni perekooli kiidavad nii spetsialistid kui lapsevanemad. Tegu on kvaliteetse ja usaldusväärse koolitusvormiga, mis on ennast igati tõestanud. Omavalitsuste lastekaitsetöötajate arvates võiks Gordoni metoodika võtta põhikooli inimeseõpetuse ainekavasse.

PREP-i paarisuhtekoolitus on Eestis uudne täiskasvanute täienduskoolituse vorm, mis aita b inimestel, kes elavad koos või alles plaanivad kokku kolida, rõõmu, lõbu, intiimsuse, sensuaalsuse, seksuaalsuse ja sõpruse kaudu teadvustada paarisuhtes läheduse hoidmise ja taastekitamise tähtsust ning juhib tähelepanu paaride vahel efektiivsete suhtlemis- ja probleemilahendusoskuste loomisele. Koolitus aitab näha kooselu pikaajalise partnerlusena.

Meie, mehed ja naised, elame koos, loome pere ja kasvatame lapsi, surume maha pettumusi, püüame vältida muresid, igatseme oma ellu õnnetunnet, stabiilsust ja heaolu ega suuda leppida kriisi ja ebastabiilsusega. Ometi on kriisid terve organismi ja täisväärtusliku elu tunnused, mis vabastavad ja teevad targemaks. Lahendamatuid olukordi ei ole. Ületatud kriisid on hindamatu pagas meie lastele. Mõistkem, et on täiesti normaalne tahta abi ja küsida õpetust. Uute ja juba toimunud toetusprogrammidega saate tutvuda internetiaadresssidel www.sinamina.ee ja www.rasedus.ee.