Õpetajatele tehti hommikul pidulik aktus, kus kõik kohalolnud said endast kuulata nii sõnas kui näha pildis. Seejärel pärast hoolekogu poolt toodud suure tordi söömist sõitis ette buss, mis viis õpetajad selleks hommikupoolikuks koolist ära. Külastati Kablis paiknevat kosmonautika küla ja kuulati selle arendaja suuri tulevikuplaane.

Kõik olid rahul - vilistlased ja üheksandikud, kes said uue kogemuse, mis tunne on seista klassi ees. Ja õpetajad, kes lisaks kosmilistele tunnetele said aimu sellest, et Are koolis saab töö käia ka siis, kui pedagoogiline personal on majast ära.

Õp. Leelo Lusik
_____________________________________________

Suigu Lasteaed-Algkooli loodusest õppimise aasta

Märkamatult on I õppeveerand kooliaastast läbi saanud. Suigus on käesolev õppeaasta loodusetundmisele pühendatud. Nimelt, meie direktor Anneli kirjutas kevadel KIKile projekti, mille abikõlbulikuks tunnistamise tulemusena on võimalik laste loodusõpinguid rikastada. Meil on planeeritud õppeaasta igasse kalendrikuusse õppekäik, matk või ekskursioon loodusesse. 18. oktoobril tuli meie matkapäeva uudistama ja hüva nõuga abistama Pärnumaa loodushariduse spetsialist Merike Palginõmm. Lehekese rühm lasteaiast ja kooliõpilased võtsid ette matkatee kunagisele Suigu jaanituleplatsile. Praegu kuulub metsatukk Liivi ja Mati Arenbergile, kes meile lahkelt oma salu õppe- ja kasvatuseesmärgil õppeaasta jooksul külastada lubavad. Aitäh Teile! Lubame metsa hoida ja heaperemehelikult kasutada.


Koolilapsed metsas. Pildistas A. Uibu

Merikese juhtimisel teele asunud, tegime peagi peatuse töökoja juures ning iga laps sai leida keskkonnast midagi mis on imimeste kätega loodud - majad, teed, kraavid, elektriliinid, autod, peenrad. Merike tutvustas mõistet tehiskeskkond. Püüdsime ette kujutada seda tuttvat paika niisugusena nagu ta kunagi ammu-ammu inimtööst puutumata oli... See oli päris raske. Edasi aga suundusime ikka loodusliku ja metsikuma keskkonna poole. Peatselt saabusime jõe äärde, et ületada purre ja jõuda endisele jaanituleplatsile. Ka jõe äärest leidsime palju inimkätega tehtud tööde jälgi - niidetud muru, saetud puud, korrastatud jõekallas, purre. Aasal oli näha ka "lund". Saime teada, et see tegelikult on hoopiski hall, mis külma tõttu varahommikul on tekkinud, meistriks LOODUS ise . Ületasime jõe ja leidsime esimese põneva taime: metspipar. Saime kõik tunda selle taime kibedat ja tõepoolest vürtsikat lõhna. Tutvusime sarapuuga ja mõningate seentega, kes puutüvel või oksal elavad ning astusime edasi. Sihtpunkti jõudes jagas Merike lastele luubid. Uurisime taimi ja puid, „mängisime" puudega pimesikku ja saime teada kuidas on võimalik lihtsate vahenditega puude kõrgust mõõta. Kuulsime, et puude otsa nn. tuulepesasid ehitavad hoopistükkis seened ning mõõtsime õhu- ja maatemperatuuri. Enne lahkumist valis iga laps endale ühe põõsa või puu, mida ta sel õppeaastal jälgima hakkab ja muutusi üles kirjutama või joonistama asub. Tagasiteel saime Suigu Seltsimaja juures veel näha ja paitada loodukaitsealust taime - künnapuud.

Koolis tegi Merike veel arvuti abil meid tuttavaks paljude kakulistega. Selgus, et nii mõnigi kakk, nt. loorkakk, oli lastele tuttav juba Harry Potteri lugudest! Järgmisel korral on Merikesel plaanis lastele rääkida sellest, et mida teha hättasattunud looma või linnuga. Oli toimekas ja teadmisterohke päev. Jääme ootama novembrikuud, et taas õppekäik OMA PUU juurde teha ja vaadata, mis on mardikuises metsas teisiti kui oktoobrikuises. Ja nii kevadeni välja. Maikuus kroonivad meie loodusõppeaasta lõpetamist pikemad väljasõidud. Lasteaia nooremad rühmad võtavad ette sõidu Pihlaka tallu, Lehekesed ja koolilapsed aga suunduvad kahepäevasele ekskursioonile Lõuna-Eestisse. Külastatakse AHHAA keskust Tartus, Võrtsjärve Limnoloogiakeskust, Metsamoori Pereparki Võrumaal ning veel mitmeid teisi vaatamisväärsusi, mis sinnakanti jäävad.

Tore, et KIK meie loodusaasta õpingutele õla alla pani. Aitäh direktor Annelile ja tema abilistele, kes projektikirjutamise ette võtsid. Mis nii viga loodust õppida ja õpetada!

Õp. Aive Annuste