Kapten Anatoli Molokanovi hinnangul on hertsog Jakobi teeneid Kuramaale raske ülehinnata. „See, mida 17. sajandil hertsog Jacob tegi Kuramaa jaoks, on võrreldav näiteks üksnes Peeter I panusega Vene riigi arengusse," rääkis Molokanov. Jakobi ajal kujunes Kuramaa hertsogiriigist oluline laevatootja: seal ehitati sadu ookeanilaevu. Kuramaa enda laevastik - 14 kauba- ja 10 sõjalaeva -, oli Läänemere võimsaim. Tänu korralikule ookeanilaevastikule olid kuramaalsed võimelised tegema kaugreise, mille tulemusel sai Kuramaa hertsog oma valdusesse 17. sajandi lõpul kaks kolooniat: Gambia Aafrikas ja Tobago saare Lääne Indias.

Kaasaegse Libava aluseks on võetud madala süvisega herren-tüüpi hollandi purjekas, mis oli mõeldud lõbusõitudeks ja on kaunistatud laeva kohta rikkaliku dekooriga. Taoline laevatüüp oli laialt levinud nii Lääne-Euroopas kui Venemaal 17.-18. sajandil. Pea kõikidel kroonitud peadel olid seda tüüpi lõbustuslaevad, nii ka hertsog Jakobil.

Kapten Molokanovi sõnul on nüüdseks laeva kiilu all läbitud tuhandeid miile Läänemerd, külastatud Rootsi, Eesti ja Leedu sadamaid ning osaletud möödunud aastal näiteks ka rahvusvahelisel „Baltic Sail" regatil. "Oleme Libavaga käinud paljudel Läänemere sadamalinnade üritustel. Tänavusel Mersragsi sadama festivalil kuulutati meie purjekas Baltimere kõige ilusamaks puulaevaks," märkis kapten uhkusega.

Purjelaeva kodulehel tutvustatakse Libavat kui tursimiprojekti, mis mõeldud pikemateks meresõitudeks ja seetõttu on ehitamisel pööratud erilist tähelepanu mugavusele - reisijate käsutuses on neli kahekohalist kajutit, igaühes dušš ja tualett. Lisaks kohustuslikule laevasalongile ja kaasaegse köögitehnikaga kambüüsile on laevas ka mõnus saun. Ajaloolise välimusega laev on varustatud 120-hobujõulise diiselmootori ja igati kaasaaegsete ning nõuetekohaste navigatsiooniseadmetega. Sobilik on Libava seilamiseks just Läänemerel, mitte suurte ookeanidel.

Purjelaeva pardal on kaks 130-kilost kahurit aupaukude tegemiseks. Alus võtab peale 30-40 inimest ja pikemateks reisideks pannakse kokku kaheksameheline meeskond. Lätlastele on Libava kui hea alus seltskondlikeks väljasõitudeks. Kõige enam armastavad romantilist alust noorpaarid - enamus laeva rentijaid ongi pulmaseltskonnad.

____________________________________

Libava viib huvilisi merele:

Reedel kell 17, laupäeval kell 12

Pilet: 10 eurot; 3.-12aastastele ja pensionäridele 5 eurot. Sülelapsed tasuta!

Suurema huvi korral tehakse lisasõite

Libava kapteni Anatoli Molokanoviga saab kontakti e-postil libavasail@inbox.lv

____________________________________

Libava

Valminud 2008. aastal, kapten Anatoli Molokanov

Gabariidi pikkus 18,75 meetrit
Kere pikkus 16,50 meetrit
Teki pikkus 14,48 meetrit
Gabariidi laius 4,60 meetrit
Parda kõrgus 2,30 meetrit
Süvis 1,25 meetrit
Peamootori võimsus 120 hj
Purjepind 102 ruutmeetrit
Veemahutavus 34 tonni
Kütuse tagavara 0,8 kuupmeetrit
Magavee tagavara 1,56 kuupmeetrit
Magamiskohti 10