Esimene päev kulus põhiliselt sõidu peale. Õpilaste sõnul oli see väsitav, kuid esimesed muljed olid head. Sandra: „Meie sõpruskoolis Naakas õpib umbes 300 7.-9. klassi õpilast. Kooli seintel olid õpilaste maalitud pildid. Kõige põnevam oli loodusõpetuse klass, kus on loomade topised. Paljud õpilased sõidavad kooli jalgratta või rolleriga. Tundides käisid õpilased sokkide väel, mis oli meie arvates naljakas."

Teisipäeval tutvusime Valkeakoski linnavalitsuse, kutsekooli (Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto) ja gümnaasiumiga. Veendusime, et õppimisvõimalused ja -tingimused on Valkeakoskis väga head. Samuti on seal mõeldud sportimisvõimaluste peale. Linna vahetus läheduses on mitmeid matkaradasid ja palju kergliiklusteid.

Hanna: „Valkeakoski ametikoolis nägime suurepäraseid võimalusi erinevate ametite õppimiseks. Kõige põhjalikumalt tutvusime juuksuri ja kokanduse erialaga. Ametikoolis rakendatakse kõik õpilased tööle. Kokanduse tudengid valmistasid kaasõpilastele koolilõuna. Ehitust õppivad noored ehitavad maja, mille kool hiljem maha müüb. Juuksuriks ja kosmeetikuks õppijatel käivad koolis kliendid." Kolmandal päeval külastasime Tampere linna.

Hommikul käisime Pyyniki vaatetornis, kust avanes ilus vaade ümberkaudsetele järvedele. Järgmisena külastasime Vapriiki, mis on vanast vabrikust ümberehitatud muuseum. Õpilaste lemmik oli Megazone - laseritega sõjamäng. Marianne: „Pyyniki vaatetornis oli kohvik ja vaateplatvorm.

Vaateplatvormile sai minna liftiga või treppidest. Ülevalt avanes ilus vaade järvele ja kogu linnale. Kõige põnevam oli Megazone, kus sai pidada sõda laserpüstolitega.

Meil oli kokku kolm segavõistkonda: sinised, punased ja rohelised. Võitis sinine meeskond. Vapriiki muuseumi ülemisel korrusel oli hokimuuseum. Seal sai ka ise proovida väravaid lüüa."

Eelviimase külastuse päeva veetsime Pappilanniemeni puhkekeskuses.

Ilm oli küll pisut vihmane, kuid saime mängida seltskonnamänge, võrkpalli, jalutada matkarajal ja grillida. Võimalus oli ka saunas käia. Päeva põnevam osa oli jalgpalli vaatamine.

Mängis kohalik klubi FC Haka ning pealtvaatajad ja fännklubi elasid mängule häälekalt kaasa. Meie õpilased olid samuti innukad kaasaelajad.

Reede hommikul kogunesime kooli, kus saime oma sõpradega hüvasti jätta. Sõit Valkeakoskist Helsingisse möödus kiiresti, sest eestlased ja soomlased laulsid üksteisevõidu laule.

Tagasi Vastseliina jõudsime Tallinnas olnud ummikute tõttu oodatust hiljem.

Vastseliina gümnaasiumi õpilased on loonud toredad kontaktid Naaka kooli noortega ja ootame oma sõpru järgmisel aastal taas endale külla!