Kaaries on nakkav haigus, mis võib kanduda teilt üle teie lapsele. Vastsündinud on patoloogiliste bakterite vabad. Bakter, mis põhjustab kaariest, kandub emalt (kellelt iganes) vastsündinule, kui beebit suudelda ja enda suust lasta käia läbi lutil, beebi sööginõudel, toidul.

Lapsevanem mängib oma lapse hammaste hooldusel olulist rolli. On tähtis, et säilitaksite lapse entusiasmi ja motiveeritust oma hammaste eest hoolitsemisel. Lapse aitamine ja õpetamine hammaste korralikul harjamisel on ülitähtis, et vältida probleeme hilisemas elus. Seetõttu peaksite käima oma lapsega ka regulaarselt hambaarsti juures kontrollis, kuigi laps ei pruugi midagi kurta. Ainult hambaarst oskab hinnata lapse hammaste olukorda. Teie kui täiskasvanu ülesanne on näidata head eeskuju. Lapsele ei tohi hirmu sisendada ütlusega, et midagi hullu ei juhtu. Siis laps hakkabki kartma. Eelnevalt peaks vanemad kodus lapsega eeltööd tegema , selgitama, mis hakkab toimuma.

Lapse peaks viima esimest korda hambaarsti juurde kontrolli ajavahemikus pärast tema esimese hamba ilmumist ja enne esimest sünnipäeva, et avastada võimalikke hammaste, igemete või lõualuuga seotud probleeme. Hambaarsti peaks külastama regulaarselt - - iga kuue kuu tagant. Piimahammaste lõikumise vahemik varieerub 4 elukuu ja 3 eluaasta vahel. Meie laste piimahammaste seis on kehv, kuna paljud vanemad ei pea piimahammaste puhastamist harja ja pastaga oluliseks, sest need hambad kukuvad ju nagunii varsti suust välja. Ei mõelda sellele, et laps peab juba sageli enne hammaste vahetumist tunda saama, mida tähendab hambavalu.

Oma osa hammaste kiiremale lagunemisele annab ka lutipudelikaaries, mis saab alguse sellest, et laps jäetakse pikemaks ajaks lutipudelist magusat jooki imema või rind suus magama. Üldse paljud vanemad lähevad kergema vastupanu poole, et last vaigistada või premeerida, annavad lastele midagi magusat (komm, mahl, jogurt jne.). Siis hakkavad pisikud hambaid kahjustama. Sellega teevad vane-mad oma lapsele karuteene. Kui teie laps vajab voodisse minnes pudelit, täitke see hoopis veega.

Hambaid tuleks hakata puhastama kohe, kui esimesed hambakroonid juba paistavad. Imikute hambapesuks on müügil pehmest kummist sõrmeotsaharjad. Hambapastat pole vaja enne, kui laps õpib välja sülitama, seni tuleks pesta sooja veega. Kindlasti peavad lapsed kasutama just neile toodetud hambapastasid, sest lapse organismi ei tohi fluori liigsel määral sattuda. Piisab hernetera suurusest hambapastast. Vanemad peaksid laste hambaid pesema kaks korda päevas kuni lasteaia lõpuni välja, seejärel, kuni kaheksanda eluaastani, peaksite pidevalt jälgima kuidas nad oma hambaid pesevad, sest laps ise ei saa sellega nii hästi hakkama. Kui jätta laps omapäi toimetama, jäävad suure tõenäosusega tagumised hambad pesemata. Lapsel piisab kahest minutist harjamisest, et hambapinnad saaksid puhtaks. Valida tuleb pehmete harjastega väike hambahari, mille pea suurus ei ületa hambakrooni kõrgust.

Kunagi pole liiga hilja selgitada lapsele suuhügieeni tähtsust ja õpetada teda oma hammaste eest hoolitsema. Lapsevanem on kõige esimene õpetaja ja inimene, keda laps kõigepealt jäljendama hakkab. Seega sõltub lapsele õigete suuhügieeni tavade sisseharjutamine just teist. Kui teie lapse hambad on katki, siis on see teie lohakus ja viitsimatus tegeleda oma lapsega!