Ravimeid tarbitakse üha rohkem ja seetõttu satub neid üha rohkem ka keskkonda, kus nad põhjustavad mitmeid probleeme. Mõned ravimijäägid on keskkonnas püsivad ja kuhjuvad seetõttu toiduahelas, kahjustades ahela tipus paiknevaid organisme. Keskkonnale mõjuvad kahjulikult ka hormoonsed rasestumisvastased vahendid, mis uriini kaudu samuti lõpuks looduskeskkonda satuvad ja avaldavad mõju näiteks kaladele, vähendades nende sigivusvõimet ja põhjustades koguni kalade viljatust. Kolmandaks on väga ohtlik antibiootikumide või nende jääkide sattumine keskkonda, kuna selle tagajärjel väheneb mikroorganismide tundlikkus antibakteriaalsete ravimite suhtes ja kujunevad välja antibiootikumide suhtes resistentsed mikroobid. Eestis tehtud doktoritöö tulemusel leiti antibiootikumide jääke sõnnikust, reoveest, mullast ja veest. Näiteks mullamikroobidelt võivad resistentsust kandvad geenid edasi kanduda haigusttekitavatele bakteritele. Tuberkuloositekitaja ravimiresistentsus on juba suurenenud.

Kui inimkeha läbinud ravimijääkide sattumist keskkonda ei suudeta tänapäeval veel hästi ära hoida, siis kasutamata jäänud või aegunud ravimite sattumist keskkonda saame me vältida küll. Eestis kehtivate seaduste kohaselt võib kõlbmatud ravimid üle anda kas ohtlike jäätmete käitluslitsentsi omavale ettevõttele või tagastada need apteeki, ilma selle eest lisatasu maksmata. Ka veterinaarapteegid peavad vastu võtma vanu veterinaarravimeid. Apteekides kokku kogutud ravimijäägid antakse üle ohtlike jäätmete käitlejatele. Ravimeid apteeki ära andes palutakse teil täita vorm, kuhu tuleb kirjutada oma nimi, telefoninumber ja anda allkiri, võimalusel täpsustada ka äraantava ravimi nimetus ja kogus.

Kuna tavainimesel ei ole kompetentsi hindamaks, kas ravim on keskkonnale ohtlik või mitte, tuleks kõik ravimijäägid ikkagi apteeki viia või ohtlike jäätmete kogujale üle anda.

Niisiis, järgmine kord apteeki minnes võite kaasa võtta ka oma vanad ravimid ja neist kiirelt ning keskkonnale ohutult vabaneda. Alati võib vanad ravimid ära anda ka ohtlike jäätmete kogumisringi raames või viia Kudjape jäätmekeskusesse.