Puuk ei ole putukas, vaid ämblikulaadne. Haigustekitajatena on ohtlikud võsapuuk (Ixodes ricinus), mis on levinud kogu Eestis, ja tema suguvend laanepuuk (Ixodes persulcatus), mida esineb Kagu-, Lõuna- ja Edela-Eestis, ka Ida-Virumaal. Aktiivne puuk varitseb tavaliselt mõnikümmend sentimeetrit maapinnast kõrgemal rohukõrrel või põõsaoksal ning ootab sobiva ohvri möödumist. Nad ootavad „peremeest" väljasirutatud eesjalgadega, kus asuvad haistmiselundid, millede abil tuntakse „peremehe" lähedust. Kui puuk on leidnud „peremehe", siis otsib ta sobiva koha kinnitumiseks. Kass ja väike koer on puugile paras saakloom, sest nad on piisavalt madalad ja mõnusalt karvased - neile on end kerge külge haakida.

Puugid kannavad teatavasti edasi inimestele ohtlikku entsefaliiti ning borrelioosi. Eestis pole koertel ega kassidel küll puukentsefaliiti diagnoositud, küll aga on seda diagnoositud Austrias, Saksamaal, Šveitsis. Haiguse tunnusteks palavik ja isutus, edasi võivad ilmneda erinevad krambiliigid, kassidel ka suurenenud süljevool. Borrelioosi on diagnoositud koertel Soomes. Borrelioos avaldub koeral kõrge temperatuuri, liigesepõletiku, lümfisõlmede suurenemise ja neerukahjustusena. Vanarahvas ütleb: „Parem karta, kui kahetseda" - ettenägelik loomaomanik tegeleb lemmiklooma kirbu- ja puugitõrjega ennetavalt ja regulaarselt!

Mitmed kirbutõrjevahendid on efektiivsed ka puukide tõrjeks. Kahjuks on nende mõju puukidele tunduvalt lühem kui kirpudele. Tõrjevahendid jagunevad laias laastus järgnevalt:

  • Rihmad, mille toime on kuni 4 kuud ja mille ülesanne on puuk ja kirp karvastikult eemale peletada enne, kui ta nahale kinnitub. Ei sobi hästi kassidele ja kutsikatele, sest rihma kandev loom võib avaustesse või pragudesse kinni jääda.
  • Pipetis või tuubis tilgalahused turjale tilgutamiseks, mille toime on 1-2 kuud. Need preparaadid toimivad looma vereringe või rasunäärmete kaudu. Lihtne kasutada, kuid lühiajalise toimega, mistõttu tuleb regulaarselt loomale uuesti turjale tilgutada.
  • Aerosoolid , millega tuleb loom üleni märjaks pritsida. Vältida lahuse silma sattumist! Tülikam ja töömahukam omanikule, toime 1-2 kuud.