Produktiivloomade ja -lindude pidamise nõuded ja vastus on sätestatud loomakaitseseaduses. Võiks näitena tuua veel mõned uue ja vana eeskirja erinevused. Vanas eeskirjas oli sätestatud, et elamu korteris oli lubatud pidada ainult ühte täiskasvanud koera ja kassi ning veterinaararsti loal võis korteris pidada kuni kolme tõutunnistusega looma, siis uues eeskirjas ei ole sätestatud mitut koera või kassi võib pidada. Tähtis on, et lemmikloomade pidamisel oleksid tagatud looma pidamiseks vajalikud tingimused vastavalt põllumajandusministri määruses „Lemmikloomade pidamise nõuded" sätestatule ja et loomapidamine ei häiriks avalikku kord, kaaskodanikke ega teisi loomi. Samuti peab loomapidaja järgima veterinaar-, sanitar- ja hügieeninõudeid. Ka peab olema välistatud looma ärajooksmine ja inimestele või teistele loomadele kallaletungimise võimalus.

Uudsena on ära toodud, et pimedal ajal loomaga avalikus kohas viibimisel peab loomale olema kinnitatud helkur, helkurrihm, helkurvöö või muu sama funktsiooni täitev ese. Tänavatel ja teedel loomaga jalutamisel muudab loomal olev helkur looma eelkõige mootorsõidukitele nähtavaks, mis on omakorda abiks nii looma kui liiklusvahendi ohutuse tagamisel.

Uues ega vanas eeskirjas ei ole ühtegi sätet, mis keelaks nn hulkuvate loomade söötmise. Uues eeskirjas on täpsustatud loomapidaja isiku mõistet. Loomapidaja on isik, kellele loom kuulub (loomaomanik) või kes tegeleb looma pidamisega rendi- või muu õigussuhte alusel loomaomanikuga. Seega on loomapidaja isik, kellel on tegelik võim looma üle. Lisaks eelnevale on eeskirjas toodud, et hulkuva looma söötmist ja jootmist ning samaaegselt alalise võimaluse loomist looma viibimiseks oma elu- või abiruumides või õuealal, aga ka korterelamu üldkasutatavates ruumides või õuealal käsitletakse loomapidamisena. Eeltoodust nähtub, et ainuüksi loomade söötmisest ei piisa saamaks loomapidajaks.

Valla koerte ja kasside pidamise eeskirja mõte ei ole iga hinna eest hakata karistama eeskirjas nimetatud punktide täitmata jätmise eest, vaid kinnistada arusaama, et loomale on vaja peremeest ja kodu. Eeskirjaga saab tutvuda valla kodulehel.