Laste suureks rõõmuks oli naaberkülast talgulistele appi tulnud ka koeratüdruk Lotte. Kuigi Leiutajatekülas leiutatakse kõik asjad ise, teadis Lotte lastele rääkida meie esivanemate töödest ja tegemistest mihklipäeval.

Edasi läksid kõik talupered oma viimaseid toimetusi tegema, et siis hiljem koos lustida ja mängida. Õuna talus oli väga suur õunasaak, neid jagus ka sajajalgse meisterdamiseks ja vahvaks õunamänguks. Kõrvitsa talus kasvasid sellel aastal eriti uhked ja suured kõrvitsad, millest tehti maitsvat salatit ja meisterdati suur uhke tõld, millega Tuhkatriinu järgmisel aastal ballile sõidab.

Kartuli talu pererahavs võib oma saagiga uhkelt talvele vastu minna ja imekaunid kaardid, mis kartulitrüki abil valmisid, pakuvad veel kauaks silmale rõõmu.

Kapsa talus valmis kapsastest maitsev salat, mis hapnema pandi, et seda siis mõne päeva pärast üheskoos süüa. Porgandi talu rahvas tundis samuti head meelt saagi üle, nende töökate käte abil meisterdati lisaks hoidistele uhke Lotte ning vahva siilipoiss. Kurgi talu on küla kõige noorem talu, kuid nende uhke seinavaip oli tõeline meistriteos.

Toimetused tehtud, koguneti koos lustima. Esmalt esitlesid talud oma saaki, kuid lisaks saagikoristusele tehti ka vaimutööd: valmisid toredad luuleread ja lahendati ristsõnu. Nagu juba esivanematel kombeks, nii olid ka meie talupered hulgaliselt hoidiseid valmistanud. Neid esitleti küla suurel väljanäitusel „Sügis purgis". See oli küll üks uhke ja värviline näitus, Lotte ei jõudnud ära imestada, kuidas küll leiutamata sellised meistriteosed valmivad.

Oligi kätte jõudnud aeg sportida ja lustida, taluperemehed ja -perenaised näitasid oma osavust kartulikorjamisel ja pildimängus, keegi ei tahtnud kellelegi alla anda. Pärast tõsiseid pingutusi lasti hea maitsta lastevanemate endi tehtud küpsetistel, mis olid valmistatud oma talu saagist, ning lustiti kahe küla - Silleri ja Leiutajateküla ühiskapelli saatel. Suur aitäh kõikidele suurtele ja väikestele abilistele! Oli ilus ja lustlik perepäev.