„Lasteaiatasu tõstetakse juba jaanuarist ja sel aasta tuli see nii ootamatult, kuskil sellest ei räägitud. Ühel hetkel oli lihtsalt teade lasteaias üleval. Eelmisel aasta tõsteti lasteaiamaksu üle 30% ja see aasta siis jälle üle 11% (linnavalitsuse andmetel ligi 10%).

See on liig mis liig ja seda enam, et õpetajatel tõuseb palk alates aprillist mitte jaanuarist. Et miks seda niimoodi tehakse ja nii salaja? Eesti riigis tõstetakse ainult makse, kuid lastetoetusi ei tõsteta, tõstetakse ainult nendel peredel, kel on rohkem kui kolm last või kes elavad vaesuses. Need, kellel on üks või kaks last, need ei olegi lapsed? Lastetoetus on ju mitmeid aastatid olnud sama," kirjutas murelik tartlane.

Tartu lapsevanemad peavad koha eest maksma nüüd 3,3 eurot kuus varasemast rohkem. Osades lasteaedades on tõusmas ka toidu eest makstav summa.

Tallinnas ja Viljandis on sama seis

Alampalgast sõltub kohatasu ka näiteks Tallinnas ja Viljandis.

„Vanema osa määraks on summa, mis moodustab 10,6% Vabariigi Valitsuse kehtestatud palga alammäärast kuus ühe lapse kohta. Ujulaga lasteasutustes on ujula kasutamise perioodil vanema osa määraks ühes kuus summa, mis moodustab 12% Vabariigi Valitsuse kehtestatud palga alammäärast kuus ühe lapse kohta. 1. jaanuarist 2012 on vanema osa määra suuruseks 30,74 eurot, ujulaga lasteaedades 34,80 eurot," vastas Toomas Pirn Raepressist küsimusele, kas miinimumpalga tõus 30 euro võrra kergitab ka Tallinna linna lasteaedade lasteaiakoha tasusid.

„Jah, homme valitsuse poolt tõenäoliselt kinnitatav alampalga tõus mõjutab ka Viljandi linna lasteaiakoha tasusid. Lasteaiatasu vastavus alampalgaga on Viljandi lasteaedades erinev," ütles linna avalike suhete spetsialist Jorma Sepp

Türi vallas kasvas kohatasu 1. jaanuarist

Detsembris võttis Türi vallavolikogu vastu otsuse, millega määrati alates 1. jaanuarist lasteaia kohatasuks 6,9% riiklikust alampalgast. Hetkel on alampalk 290 eurot, seega kohatasuks sai 20 eurot kuus lapse kohta. Kui perest käib lasteaias kaks last, siis teisele rakendatakse soodusmäära 75% ehk tasu on 15% ning kolme või enama lapse puhul kohatasu maksta ei tule.

Miinimumpalga tõus ei tähenda aga Türi lapsevanema jaoks enam midagi, siis korrigeeritakse alampalgast sõltuv protsent 6,25 peale, et koha eest tuleb maksimaalselt maksta ikka 20 eurot.

„Kõikidel peredel, kellele kohamaksu 7,22 euro suurune tõus (1. jaanuarist - toim.) tekitab probleeme, palub vallavalitsus julgesti pöörduda sotsiaaltöötajate või lastekaitsespetsialistide poole. Kõikide abivajajate jaoks on volikogu kavandanud eelarves lisaraha ning sätestanud võimaluse toetuse taotlemiseks," teatas vallavanem Pipi-Liis Siemann jaanuari alguses.