Hea tervise põhialuseks on liigiomased elu ja liikumistingimused ning kvaliteetne toit. Väga sarnane inimesele. Kui magamistoa kõrvalkorteris mängib naabri muusikamasin, toa õhk on liiga kuiv või temperatuur lämbe, siis puhkad halvasti välja ning ei tunne ennast hästi. Kui värskes õhus liikumiseks mahti ei ole, siis hakkab tervis varsti lonkama.


Koera vaatenurka pandune tähendab see, et oleks leitud sobiv kuudi või magamisaseme koht ning pere peale ära jagatud, kes ja millal loomaga jalutamas käib. Organiseerimise küsimus ning otseseid kulusid palju ei ole.

Söögiga on veidi keerulisem. Süüa tahab nii inimene kui ka loom igal päeval. Ning seepärast on loomasöögi lett päris kirju. Müüjaid on palju ning igaüks neist tahab kasumis olla. Pakendil oleva kirja järgi on vahe toitude koostises, kvaliteedis, maitses ja milles kõiges veel. Inimese jaoks kõige nähtavam vahe on enamasti hinnas. Millest jätkub ka loogiline küsimus loomaarstile. Kas tõesti on kolm korda kallim toit kolm korda parem ja milles üldse see toitude vahe seisneb? Sest vahel sööb loom kallimat toitu palju pikema hambaga kui odavat. Ning olulist vahet käitumises ja välimuses ka ei ole. Ehk siis milline on looma jaoks õige toit ja kas peab söötma ainult kalleid firmakrõbuskeid?

Mina lähtun loomade söögiküsimustes paarist põhipunktist.

Esimene on see, et kindlat mudelit toitmiseks ei ole. Kui loom on erk, reibas ja normaalkaalus, tema karv läigib, hambad on puhtad ja igemed terved, siis saab ta toidust kõik vajaliku ning asjad on hästi. Parim otsuse andja on siin omanik ise. Terved ja reipad loomad on kasvanud üles nii krõbuskitel kui kodutoidul.

Teine põhipunkt on see, et koer (aga eriti kass) vajab arenguks loomset valku. Pakenditelt me loeme välja tootes oleva proteiini, aga tihti jääb täpsustamata, kas tegemist on taimse või loomse valguga. Kilogrammi taimse valgu tootmine on odavam kilo loomse valgu tootmisest. Ka kanamassina pakutav loomne valk erineb oma tarbimisväärtuselt näiteks puhtast kanalihast. Kanaliha on liha ja kanamass on kõik muu, mis kanast üle jääb. Koera jaoks kahtlemata söödav, kuid vähem omastatav.

Kokkuvõtteks meile kõigile tuntud lause, et head asja enamasti odavalt ei saa, ning kui kaup on väga soodne, siis küsi endalt, mille arvelt see tulla võib. Hind ei garanteeri otseselt seda, kas toit sobib teie loomale. Küll garanteerib hind selle, et pakendile pannakse täpsemalt kirja koti sisu ning sisu vastab tõesti kirjapandule.

Loomaarsti ja loomaomanikuna ei saa ma anda kindlat nõu ühe või teise tootjafirma või toidu kasuks. Hea on see, mis teie looma jaoks hästi toimib. Kui te olete leidnud endale parima toitmise skeemi või toidu, siis jääge selle juurde.

Kokkuvõtteks. Loomade söötmine pole keeruline, kui jälgida oma looma üldist olekut, usaldada iseennast ja vahel ka spetsialistilt nõu küsida. Jätku krõbuskile.