Avalikul üritusel lõkke tegemise koht ja tule leviku piiramiseks vajalike tulekustutusvahendite kogus kooskõlastatakse avaliku ürituse korraldamisel Päästeametiga. Kattega lõkkekohal on suitsulõõr ja sädemepüüdja, selle tuld piiravat kaks külge ja alus on mittepõlevast materjalist. Rajatis peab paiknema hoonest või metsast viie meetri kaugusel, selle avatud külgedel kaetakse maapind vähemalt 1,5 meetri ulatuses mittesüttiva materjaliga, nagu liiv, kruus või kiviplaadid. Suletud külgedel piisab poolemeetrisest turvaalast.

Grill asetatakse tasasele pinnasele väljapoole hooneid, selle ohutu kaugus hoonest sõltub seadme kasutusjuhendist ja sellest, millist kütust kasutatakse. Kui sütt tehakse puudest või muust lahtise leegiga põlevast materjalist, olgu grill hoonetest või metsast viie meetri kaugusel. Kui kasutatakse valmis grillsütt, piisab paarist meetrist. Lõkkekohas ja kattega lõkkekohas on vähemalt üks tule kustutamiseks mõeldud tulekustutusvahend. Sõltuvalt lõkke või muu küttekolde välise tule suurusest võetakse vajadusel kasutusele täiendavad tulekustutusvahendeid, tagamaks tule kustutamine ja selle leviku piiramine täies ulatuses.

Tulekustutusvahendi tagab ning selle sobivuse ja koguse üle otsustab lõkke või muu küttekolde välise tule tegija, arvestades, et olemasoleva tulekustutusvahendiga tagatakse tule kustutamine ja selle leviku piiramine.

PEA MEELES!

◊ Metsas tee lõket vaid selleks ette nähtud tähistatud kohas või omaniku loal.

◊ Enne lõkke tegemist uuri kohaliku omavalitsuse õigusakte – tiheasustusalal võib olla lõkke tegemine keelatud või siis on määratud, mida lõkkes põletada tohib.

◊ Lõke tee selleks ettevalmistatud mittepõlevale alusele või kuivanud taimestikust puhastatud mittesüttivale pinnasele nii, et see ei kujuta ohtu hoonetele, puuriidale, metsale või näiteks turbapinnasele.

◊ Lõkkeaseme või grilli ümbrus hoia poole meetri ulatuses puhast süttivast materjalist, et lahtine leek, kõrge temperatuur või sädemed seda ei süütaks.

◊ Tule tegemisel jälgi tuule suunda, et sädemed ei langeks hoonele, metsale, kuivanud taimestikule või muule kergesti süttivale. Kui selline võimalus on olemas, tee lõket, kui tuule kiirus on alla 5,4 meetri sekundis.

◊ Kasta enne tule tegemist kuiv lõkkekoht ja selle ümbrus veega märjaks.

◊ Piira lõkkekoht kivide või pinnasevalliga.

◊ Lahtist tuld ei jäeta kunagi järelevalveta, sel lastakse lõpuni põleda, kustutatakse veega või summutatakse näiteks liivaga.