Millised toiduained võivad ravimitarvitajale halvasti mõjuda?

 (2)
Pfizer – hääbuv impeerium?
KapslidFoto: LHV

Apotheka proviisor Katrin Midri kirjutab, millised toiduained võivad suurendada või vähendada ravimi mõju organismile.

Ravimite ja toidu koosmõju on üle maailma küllaltki vähe uuritud, kuid on teada nii mõnigi toiduaine, mis muudab ravimi ainevahetust organismis. Koostoimetele tuleks tähelepanu pöörata just eakamatel inimestel, kes kasutavad regulaarselt mitmeid ravimeid korraga.

Väga laialdaselt kasutatud vererõhuravimite rühm on kaltsiumikanalite blokaatorid, mille toimeaineteks on näiteks amlodipiin, latsidipiin, lerkapiin, felodipiin, nifedipiin, võib anda koostoimet greibimahlaga. Tulemuseks on ravimi plasmakontsentratsiooni suurenemine ja ravimi toime tugevnemine ehk vererõhu liigne alanemine. Inimene võib tunda pearinglust ja uimasust. Vastupidine toime on aga kilpnäärme alatalituse korral kasutatava levotüroksiiniga, kus greibimahl häirib antud ravimi imendumist. Samuti ei sobi greibimahl enne operatsioone, kuna võib tekkida vere hüübivuse languse oht.

Ravimite võtmine koos piima või piimatoodetega võib alandada ravimi efektiivsust. Antibiootikum doksütsükliin ja tetratsükliin ning rauapreparaadid annavad piimaga inaktiivse ühendi, mille toimel ravitoime väheneb. Samuti vähendavad piimas olev kaseiin ja kaltsium antibiootikumi tsiprofloksatsiini imendumist. Kui pakendis olev infoleht ei anna teisi soovitusi, tuleks ravim sisse võtta veega.

Loe edasi Lõunaeestlasest.