Jõulutäht olgu Eestis kasvatatud

Kaubavalik muutub pealegi pidevalt. Esimese hooga näiteks tundus, et valget jõulutähte tänavu Viimsist ei leia, kuid Riketsis loodeti, et koos uue kaubaga tuleb neid jälle. Eelmised osteti ära. Viimsi Lillepoes, kus jõulutähtede värvi- ja sordi valik oli kõige uhkem, ahvatles ostjaid ka valkjaskollaste kõrglehtedega `Lemon Snow`.

Nii Viimsi Aiapoes kui ka Viimsi Aiakeskuses rõhutati: Kuusepuu väikesed asemikud jõulutäht olgu kodumaal kasvatatud! Neis kauplustes müüdigi AS Nurmiko ja OÜ Flores Aed jõulutähti.

Kaunis piimalill (Euphorbia pulcherrima), keda kõik jõulutähena tunnevad, on üpris pirtsakas ja soojalembene lühipäeva taim. Tema päriskodu on Vaikse ookeani ääres Mehhiko ja Guatemala mäestikumetsades.

Jõulutähe juures ei imetle me mitte tema tillukesi rohekaid-kollakaid õisi, vaid õisi ümbritsevaid eredalt värvunud kõrglehti, mis aitavad taimel looduses tolmeldajaid ligi meelitada.

Kui avastati, et parasvöötmes saab kasvuhoones kunstliku pimendamise abil jõulutähe kõrglehti aasta kõige pimedamaks ajaks värvi muutma panna ,leiti ka ruttu, et taime kõrglehed sobivad sümboliseerima Petlemma tähte. Euroopas sai jõulutäht moekaks jõulutaimeks eelmise sajandi keskpaiku.

Eestis tasub jõulutähte kasvatada sellepärast, et õrn taim ei talu järske temperatuurimuutusi ja pikki vedusid. Värske, otse aiandist poodi ja sealt koju toodud jõulutäht võib ilus püsida 2–3 kuud. Pikast teereisist vintsutatud või äkki soojast külma kätte sattunud taim viskab oma lehed väga ruttu maha. Kui väljas on miinuskraadid, siis laske jõulutäht poes väga hoolikalt sisse pakkida ning ärge oma taimega väljas pikalt jalutage. Kodus ärge kiirustage pakendit avama, las temperatuur natuke ühtlustub. Leidke taimele koht, kus ei ole tuuletõmbust.

Toatemperatuuri suhtes jõulutäht kõige kapriissem taim ei olegi, talle sobib, kui sooja on 16–22 kraadi. Kastke mõõdukalt – jõulutähele meeldib, kui muld on pidevalt parajalt niiske. Jälgige, et poti alusel poleks seisvat vett.

Aretajad on loonud punaste, roosade, valkjaskollaste ja veinpunaste kõrglehtedega sorte. Jõulutähte saab kasvatada ka mitmes suuruses (neid ongi valida minist paraja põõsakeseni)ning nii ühetüvelise kui ka mitmeharulisena. Kõige rohkem ostetakse siiski punaste kõrglehtedega sorte. Puhkeperioodi läbinud ja tagasilõigatud jõulutäht hakkab korraliku kastmise ja väetamisega lopsakalt kasvama, kuid uusi kaunilt värvunud kõrglehti on neile kodus väga raske saada. Jõulutähe kasvatajad pakuvad neile kasvuhoones lisaks täpsele soojus- ja kastmisrežiimile selleks umbes kuue nädala jooksul pimendamist ehk mängivad lühikest päeva.

Araukaaria, ebaküpressid ja selaginell

Selaginellil on hele toon juba olemas ja teda pole vaja kunstlumega tappa.

Toakuuseks kutsutud kõrge araukaaria (Araucaria heterophylla)oli toataimena vahepeal unustuses, sest keskküte muutis ruumid tema jaoks liiga palavaks.19. sajandi lõpul oli ta aga hinnas kui peente salongide ehe. Seda graatsiliste okstega taime tasub koju tahta siis, kui teil on talveaed või muu valge, õhurikas ja jahe ruum, kus talvel sooja 10–15 kraadi. Kõrge araukaaria on pärit Uus-Meremaa kandist Norfolki saarelt ning seal sirgub ta 60 meetri kõrguseks koonilise võraga hiiglaseks. Araukaariad tunneb eemalt ära selle järgi, et nende oksad paiknevad justkui korruste kaupa horisontaalsete ringidena ümber tüve. Toas võib kõrge araukaaria kasvada paari meetri kõrguseks. Tema lühikesed väga pehmed okkad on algul helerohelised ja muutuvad hiljem tumedamaks.

Araukaariat ei tohi üle kasta ning talle ei meeldi ka kuivale jääda. Kui ruum on liiga soe või kui kastate valesti, siis vajuvad araukaaria oksad varsti longu ja nende ilus asend enam ei taastu. Kindlasti ei sobi see taim suitsetaja koju– suitsuses õhus tõmbuvad okkad kollaseks ja varisevad. Keskküttega ruumides tasub araukaariat piserdada.

Poodides näeb ka kunstlumevahuga kaetud väikseid ebaküpresse – see on surnud ja ühekordse kasutusega jõuluilu. Taimeseadeisse sobitatakse jõulupuu miniatuursete asemikena ka elusaid ja haljaid ebaküpresse. Selliste miniatuursete potipuudena on levinuimad tumedatooniline kalifornia ebaküpress `Ellwoodi` ja lõhnav ebaküpress `Top Point`. Pärast pühi leidke neile võimalikult valge ja jahe ruum. Neid võite suveks sobitada terrassi taimeseadeisse või istutada aias poolvarjulisse kasvukohta, kus on piisavalt niiskust. Paraku kaua nad seal ei püsi, käredam talv võtab nad ära, ebaküpressi saab meil pigem kasutada ühe hooaja taimena.

Toaküpressiks ja ka sidrunküpressiks hüütud suureviljalise küpressi (Cupressus macrocarpa) kollakasroheliste okastega ilusad sordid `Goldcrest`ja `Goldcrest Wilma` suudavad pühade aja toas hakkama saada, aga pärast pühi kolige nad võimalikult jahedasse ja valgesse ruumi. Talveaias võivad nad kaua ilusti kasvada, kuid õues meie kliimas küpressi küll kasvatada ei saa.

Ebaküpressi asemel võiks ehk osta hoopis armsa selaginelli. Küllusliku valikuga lillepoes, kus jõulu eel võidutsevad punased õietoonid, ei pruugi igihaljast ja lopsaka mättamoodi selaginelli algul märgatagi. Erinevalt paljudest teistest toataimedest lepib ta hämara ruumiga. Selle eest tahab troopilist päritolu taim palju vett ja niisket õhku, kuivemas ruumis tuleb teda sagedasti piserdada. Ahjuküttega jahedamas kodus maksab temaga jännata. Kuid hooldusvabu taimi ju polegi. Kes sellist vajab, ostku pigem kunstkuusk.

Seekord tundus, et kõige jõululikum on Viimsi Aiapoe valik. Küsisin agronoomist müüjalt Valve Maidlalt, mida ta jõuluks oma koju tahab. Valve Maidla: “Kõige armsam on ikka harilik kuusk, ise metsast toome. Kuuse ostmine ei anna seda mõnu, kui selle metsast otsimine.”