Nii trükisena kui e-raamatuna ilmunud kataloogi esitlusel vastasid Harju Elu pärimistele Jõelähtme juurtega Marika Koha ning viimsilanna Rena Tüür.

1959. aastal loodi Tallinna Heliplaadistuudio, mis allus üleliidulisele firmale Melodija. Neil oli aastaplaanis viis jaotust. 30-40% plaatidest oli süvamuusika, 30% levi- ja popmuusikat, 10-20% sõnalised plaadid ja loodusehääled, 10% rahvalikku muusikat ja 10% lasteplaate.

Kokku ilmus selle ajaga 1300-1400 vinüüli, millest kataloogis on umbes 1200.

Lisaks Tallinnas välja antud 33- ja 45-pööretega vinüülidele on kogutud ka eestlaste poolt Moskvas, Leningradis ja mujal tehtud salvestisi. Samuti on kataloogis väliseestlaste plaadid, mida on ilmunud umbes 300.

Millised olid Eesti vinüülide suurimad tiraažid?

 Kataloogi esitlusel viibinud helirezissöör Enn Tomsoni kinnitusel pressiti laste lauluvõistluse Entel-Tenteli plaate kokku näiteks 110 000 (!). Nende müügiletulekul jooksis rahvas Raekoja plats 16 asunud kaupluse Heli aknad ja uksed maha. Need löödi vineeriga kinni ja korda toodi hoidma miilitsad.

Teie enda Eesti lemmikvinüülid nii sisuliselt kui ka ümbrise poolest?

Marika Koha: Kunagi oli väga populaarne väliseestlase hr. Kopvillemi plaat, mida väga palju kuulati. Välimus on ka väga ilus. Meeldib ka 1980ndate sari Eesti Pop. Hortus Musicuselt ilmus palju plaate. Neil on väga hea sisu ja ka huvitav kujundus.

Rena Tüür: Kindlasti Tõnu Tepandi plaat. Teine lemmik on LP, kus Tõnu Aav loeb "Alice imedemaal".

Loe pikemalt Harju Elust.