Peeglite, aknaklaasi, taara jms tootmise automatiseerimine muutis klaasi meie elu loomulikuks osaks, seda sageli enda ümber enam ei märkagi. Austus 5000-aastase materjali vastu on kadunud, kuid klaasikunstiga saavad tegeleda kõik huvilised.

Kuuendat korda toimuv õpilaste kunstikonkurss MINU KLAAS 2011 otsib noorte ja andekate klaasisõprade seast järelkasvu Eesti klaasikunstnikele ja -käsitöölistele. Kuni 20. maini ootame 1.–12. klasside õpilaste valmistatud klaasist esemeid, klaasiteemalisi maale, joonistusi, kollaaže jms kujutavat kunsti, fotosid ning kirjutisi Järvakandi Aleviraamatukogusse.

Laekuvaid töid hindab žürii kolmes vanuserühmas. Parimad saavad professionaalsete klaasikunstnike disainitud ja valmistatud klaasikunsti omanikeks.

Kõik esitatud tööd lähevad näitustele, mis toimuvad Eesti klaasipealinnas – Järvakandis 8.06.–10.09.2011 ning seejärel erinevates Eesti paikades, et innustada ka kõiki teisi huvilisi klaasiga kätt proovima. Esimene rändnäitus toimub Olustvere mõisas 3.10.–2.12.2011 Tööd tagastatakse alates märtsist 2012.

Jooksvat infot toimuvate ürituste kohta ja fotosid konkursile laekuvatest töödest näeb ning saab hinnata Facebookis, MINU KLAASi lehel. Kui on huvitatuid, siis nõu jagavad ka professionaalsed klaasikunstnikud Eesti Klaasikunstnike Ühendusest.

Pidulik autasustamistseremoonia toimub 10. septembril 2011 Järvakandi Kultuurihallis ja on lülitatud Tallinn 2011 Klaasimaailma eraldi seisvasse jätkuprojekti, mille käigus toimub Raplamaa noorte muusikute ainulaadsetel klaasist muusikainstrumentidel esitatav kontsert.

Väärtuslikku ja õilsat üritust toetavad moraalselt Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti osakonna dekaan prof. M. Saare ja Eesti Klaasikunstnike Ühendus.

Järvakandi noortele on konkurss suurepärane võimalus kirjeldada nii sõnas kui ka pildis oma igapäevast elu: vanemate, sugulaste või ka enese klaasiga seotud tööst, sündmustest, juhtumistest ja ka unistustest.

Kunsti-, foto- ja kirjandusõpetajad võivad aga saada erialaspetsiifilist infot klaasi valmistamise, -ajaloo ja -disaini kohta, mille abil on võimalik mitmekesistada tunde klaasiga seotud teemade sissetoomisega.

Konkursi juhend asub Facebookis, Järvakandi valla ja klaasimuuseumi veebilehel.