Valimisliit Külatee lubas 2009. aasta oktoobris tuua värskeid mõtteid volikokku ja väärtustada koolikultuuri. Novembris asuti osalema võimuliidus, saades aru, et kaks liiget volikogus on alati kaalukeeleks. Tänuks saadi volikogu aseesimehe koht, kahe komisjoni esimehe kohad ja võimalus tuua oma kaadrit ka vallavalitsusse. Märtsiks 2010 sai valitsemisisu täis ja taandati end kõigilt ametipositsioonidelt, solvunult, et keegi julges kooli kaitsta.

Koolikultuuri väärtustamine külateelaste poolt seisnes direktori pensionilemineku survestamises, säästueelarve koostamises ja seaduste täitmise nõudmises. Uue direktori ametisse asumisel jant jätkus. Ei endine kui senine direktor ole kuulunud kuhugi valimisliitu ja ei osale poliitikas.

Vallavanem korraldas külateelaste nõudmisel teenistusliku järelvalve, andmata aega uuel direktoril sisse elada. Probleemiks jällegi seaduste täitmine. Seadusele vastavat haridustaset ei olnud ka Eesti ühel parimal laulupedagoogil Toomas Vollil, kes ei jäänud ootama enda minemakihutamist, vaid lahkus omal soovil. Valla lehes ju kirjutati, seadus on ülimuslik ja seda peavad täitma kõik. Tegelikkuses vaid Uulu koolis.

Mingi murrang on toimunud ehk peale vallamaja ees toimunud miitingut. Jah, seekord oli loa taotlejaks VL Tahkuranna tulles appi seni vaikinud õpetajatele, lapsevanematele ja kooli hoolekogule. Hetkeks rahunesid külateelased või on see vaikus enne tormi.

Alo Sinimäe ja Henn Ojaveer kirjutasid veebruaris 2011 valla lehes, tsitaat: „...üks meiepoolne tingimus vallavanemale, tema jätkamiseks auväärsel ametipostil, oli Eesti Vabariigis kehtivate seaduste täitmise järgimine Uulu Põhikoolis". Vallavanem jäi püsima ka peale teist umbusaldushääletust, järelikult on kõik külateelaste käsud täidetud. Püsima jäi ka umbusalduse hääletusel volikogu esimees, kelle peaprobleem seisneb tegevusetuses nii kooli küsimustes kui volikogu töö korraldamisel.

Kas tõepoolest külateelased võtmeisikutena, kaks kaalukausi kohta volikogus, valitsevad Tahkuranna valda?